Лавров започва голяма обиколка в Африка

Африка

Лавров започва голяма обиколка в Африка

5165
на 24.07.2022
Лавров започва голяма обиколка в Африка
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Външният министър на Русия Сергей Лавров започва от Египет голямата си обиколка из Африка в търсене на съюзници, докато страната му се бори с международната изолация заради Украйна, предаде Ройтерс.

препоръчано

След срещата си в Кайро с членовете на Арабската лига руският пръв дипломат ще посети Етиопия и Уганда, които са в обтегнати отношения със Запада, а също Република Конго.

Египет поддържа тесни стратегически и икономически отношения с Русия, от която купува пшеница и оръжия, а допреди войната приемаше и руски туристи. Тази седмица руската държавна корпорация "Росатом" започна отдавна отлаганото изграждане на първата АЕЦ в Египет - най-големият двустранен проект след построяването на Асуанския язовир през 1970 г.

Дипломати казаха, че няколко западни държави са приканили Египет и членовете на Арабската лига да не приемат руската версия за събитията в Украйна. Отношението на Запада към войната в Украйна среща ограничено одобрение сред арабските и африканските страни, припомни за Ройтерс Х. А. Хелиър от британския мозъчен тръст "Роял юнайтед сървисис инститют". 

Все пак за Египет отношенията със САЩ остават водещи и в унисон със западната позиция Кайро наскоро отказа да приеме най-малко една руска доставка с жито, за което Украйна каза, че е откраднато от окупираните територии, отбелязва БТА.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО) УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО)
ново
Днес: 56
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК