Ландшафтни архитекти: Пловдив никога не е имал толкова чист въздух

Региони

Ландшафтни архитекти: Пловдив никога не е имал толкова чист въздух

7496
на 04.04.2020
Ландшафтни архитекти: Пловдив никога не е имал толкова чист въздух
Автор:   ПИК

Пандемията COVID-19 донесе и ползи на Пловдив, а те са по-малко трафик и по-чист въздух за дишане. В това са убедени група ландшафтни архитекти под тепетата.

препоръчано

Доказват го и измервателните станции в града - те светят в зелено. Докато преди редовно алармираха за наличие на фини прахови частици от 5 до 10 пъти над допустимото, пише "Марица".

Действително Пловдив никога не е имал толкова чист въздух, отчитат експерти. Качеството на въздуха в града значително се подобри слез 13 март, когато в държавата беше обявено извънредно положение. Трафикът рязко намаля, въздухът се изчисти, а задръстванията изчезнаха.

Експертите подчертават, че NO2 е краткотраен замърсител - оcтaвa пo-мaлкo oт дeн в aтмocфeрaтa, прeди дa ce рaзпaднe или дa влeзe в рeaкция c други гaзoвe. Пoвeчeтo eмиcии aзoтeн диoкcид ca гeнeрирaни oт чoвeшкa дeйнocт, кaтo aвтoмoбилeн трaфик, прoизвoдcтвo нa eнeргия, oтoплeниe нa cгрaди и индуcтрия.

Това е първият път в историята, когато се наблюдават толкова драматични промени. Дори по време на икономическата криза преди повече от десетилетие намаляването на нивата на азотен диоксид не е било толкова осезаемо, както днес, отчитат специалистите.

Сподели:
Бомба x
ИЗСЛЕДВАНЕ: Сексът с космати жени е неповторим ИЗСЛЕДВАНЕ: Сексът с космати жени е неповторим
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това