Лекари: Ваксината не е панацея, за да подейства трябва да спазваме мерките

Здраве

Лекари: Ваксината не е панацея, за да подейства трябва да спазваме мерките

9509
на 27.11.2020
Лекари: Ваксината не е панацея, за да подейства трябва да спазваме мерките
Автор:   ПИК

Един епидемичен процес може да се управлява по два начина – фармакологично въздействие и социални мерки. Когато не можем да повлияем с лекарства прилагаме социални мерки. Това заяви инфекционистът доц. Нина Янчева в ефира на БНТ. Мерките трябва много стриктно да се обсъдят от специалистите преди да се наложат. Като инфекционист смятам, че те трябваше да се въведат по-рано, допълни тя.

препоръчано

Слабите места са всички, на които се събират много хора. Трябва да се знае, че всякакви събирания трябва да се избягват. Твърде голяма е заболеваемността, посочи вирусологът проф. Ива Христова.

Мерките не трябва да се прилагат твърде дълго, защото ще имат негативен ефект. Там, където се въведоха те, обаче имаше резултат, припомни вирусологът.

Доц. Янчева посочи, че с пандемията са станали явни проблемите в здравеопазването. „Не достига персонал. Инфекционистите, пулмолозите и реаниматорите са твърде малко. Именно тези мерки ще помогнат, защото има и много болни медици. Това е масов проблем", коментира тя.

Три седмици са достатъчно време, за да се видят резултатите и да се прецени дали може да има разхлабване или ще се наложи ново затягане. Целта е да има облекчение за отделенията, увери проф. Христова.

Организацията на здравната система тепърва се променя и това създава известни проблеми „В някои страни е направена централизирана организация, т.е. има болници само за пациенти с COVID-19. Нужно е да има централизирани болници, тъй като тези болни имат редица здравословни проблеми и се нуждаят от различни специалисти, коментира доц. Нина Янчева.

По думите ѝ нещата се променят много динамично. Вирусът се разпространява не само с пръските при говор, а с аерозол, който достига на големи разстояния. Доказва се, че с добро проветрение тези аерозоли напускат помещението, отново напомни проф. Ива Христова.

Янчева призна, че в началото лекарите са били неподготвени за вируса, но вече са по-уверени. „Ремдесивирът трябва да се включи в лечението в първите 7 дни от заболяването. При нас това не действа, защото пациентите късно търсят медицинска помощ, отбеляза инфекционистът.

"Ваксината не е панацея. Тя е едната страна на медала. Ваксината ще подейства, ако ние всички като общество осъзнаем опасността и спазваме мерките. Време е да пораснем", призова проф. Ива Христова.

Сподели:
Бомба x
4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си 4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 133
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това