Лекарство срещу диабет е ефикасно срещу хронична миелоидна левкемия

Здраве

Лекарство срещу диабет е ефикасно срещу хронична миелоидна левкемия

8708
на 03.09.2015
Лекарство срещу диабет е ефикасно срещу хронична миелоидна левкемия
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Лекарство срещу диабет, комбинирано със стандартно лечение, може да е ключът към излекуване от хронична миелоидна левкемия, сочат резултатите от френско изследване, цитирани от Франс прес.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Хроничната миелоидна левкемия е болест с бавно развитие, която засяга стволови клетки в костния мозък и засега е нелечима, предаде БТА.

Учени от френския Комисариат по атомна енергия разработили нова терапия, която умъртвява раковите стволови клетки и позволява да се потисне трайно заболяването.

Получените резултати дават големи надежди за окончателно излекуване на пациенти, засегнати от хронична миелоидна левкемия, уверяват авторите на изследването.

Стандартното лечение срещу хронична миелоидна левкемия, базирано върху лекарството иматиниб с търговското название Glivec, цели да се отстрани туморната маса и да се потисне трайно болестта. Ефектът от лекарството върху раковите стволови клетки, които са в основата на заболяването и рецидивите му, обаче е слаб. Тази форма на левкемия на практика никога не изчезва напълно и това кара пациентите да се подлагат на терапия до края на дните си.

Д-р Стефан Прост и колегите му взели за мишена засегнати от левкемия стволови клетки, като за целта прибегнали до лекарството пиоглитазон, използвано за лечение на диабет тип 2. Първият експеримент е извършен с диабетици, засегнати от хронична миелоидна левкемия. След това клиничен тест обхванал 24-има пациенти, които били минали лечение с иматиниб, но не били излекувани. Те се подложили на 9-месечно комбинирано лечение с иматиниб и пиоглитазон. Резултатите показали, че 57 на сто от тях са в пълна ремисия, при едва 27 на сто от участниците в контролната група, които били лекувани единствено с иматиниб.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
Доц. Борислав Цеков съсипващо пред ПИК TV: Вотът на недоверие минава всякакви граници! Ето защо (ВИДЕО) Доц. Борислав Цеков съсипващо пред ПИК TV: Вотът на недоверие минава всякакви граници! Ето защо (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК