Лекуват рак с наночастици

Докторе

Лекуват рак с наночастици

18063
на 04.04.2013
Лекуват рак с наночастици
Автор:   Ретро

Веднъж годишно си изследвайте дебелото черво

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

От злато, диаманти и други материали могат да се получават свръхминиатюрни частици наночастици, чиито размер е  под 100 нанометра. Известно е, че попадайки в организма, те стават биологично активни и  взаимодействат с клетъчните структури. Това позволява да се ползват  като преносители на медикаменти. Целта е наночастиците да се свържат с молекулата на дадено лекарствено вещество, да го заведат точно там, където е туморната клетка и да  предизвикат в нея разрушителен процес, блокирайки по този начин развитието на рака. Лечението е прицелно и при него не се засягат здравите тъкани. За сега то се изпитва върху тумори на животни. Липсват клинични проучвания, чрез които да се прецени ефективността на новия подход при хората. И най-вече при пациенти с колоректален карцином /рак на дебелото и правото черво/. Реално болните с такава диагноза се лекуват чрез хирургично отстраняване на злокачественото образувание, лъчетерапия и химиотерапия. Често тези класически методи се прилагат комплексно. Когато няма метастази, туморът е малък и е проникнал само в подлигавичния  слой на червото, злокачествените клетки могат да се ликвидират с лазер. Други подходи за локално лечение са криотерапията /унищожаване чрез замразяване/, както и радиочестотната аблация /изгаряне с  високи температури/. Начините на въздействие се съобразяват с особеностите на раковия процес, с възрастта и общото състояние на пациента. Най-важна обаче е профилактиката. Препоръчва се хранене с повече пресни зеленчуци, които съдържат баластни вещества, почистващи червата. Също - ограничаване на всякакви мазни, консервирани или запържени храни, водещи до неблагоприятни окислителни процеси в организма. Задължително е възпаленията на храносмилателната система  да се лекуват своевременно и да се отстраняват появилите се  полипи /доброкачествени образувания върху чревната лигавица/. Полипите могат да се изродят в карцином  за около 10 години. Това налага, по веднъж на десетилетие, хората да се изследват чрез фиброколоноскопия /оглед на дебелото черво чрез апарат, снабден с оптика/.

препоръчано

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 75
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК