Лидерът на ДСИ Али Ахмети подкрепи Заев

Балкани

Лидерът на ДСИ Али Ахмети подкрепи Заев

15272
на 28.11.2020
Лидерът на ДСИ Али Ахмети подкрепи Заев
Автор:   ПИК

Лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, албанският партньор в управляващата в Република Северна Македония коалиция, изрази подкрепа за премиера Зоран Заев и посочи, че премиерът е рискувал политическата си кариера, за да отблокира пътя на страната към ЕС, предаде телевизия А1он, цитирана отБНР.

препоръчано

Ахмети изрази позицията си във връзка с интервюто на Заев за БГНЕС, което предизвика бурни реакции в македонското общество.

Ахмети изрази надежда за конструктивност от страна на България и за помощ от Брюксел за по-бързо намиране на общо решение.

"Смятам, че господин Заев има добра воля да реши важен проблем във връзка с бъдещето на нашата страна, за започване на преговорите с ЕС. Той постави в риск политическата си кариера за доброто на страната и гражданите на Република Македония. Знаете, че ние се солидаризираме с нашите македонски съграждани и никога не сме спорили за нищо, независимо дали става дума за история, език или култура. Призовавам да не ни обземат емоциите, а да бъдем рационални, колкото може по-разумни за да решим този въпрос. Надявам се на подкрепа от българската страна, която каза, че е за интеграцията ни в ЕС и вярвам, че ще прояви готовност да превъзмогнем различията и да отворим пътя към членство в ЕС. Вярвам в европейските ценности на България и вярвам, че тези разлики ще бъдат превъзмогнати", заяви Али Ахмети сред церемонията по повод утрешния празник, Деня на албанското знаме.

"Не искаме да бъдем заложници на тъмните страни на балканската история. Днешните предизвикателства не могат да се решават изключително ако сме с двата крака в миналото", заявява от своя страна министърът на отбраната на Република Северна Македония Радмила Шекеринска, цитирана от ТВ А1он.

"Имаме история, с която сме горди, но трябва да се стараем да решаваме проблемите - каза Шекеринска. -  Антифашисткото ни минало ни постави на вярната страна на историята, но днешните предизвикателства не могат да се решават изключително ако сме с двата крака в миналото. Така направиха и европейските държави само няколко години след най-кървавата война в историята си".

Вицепремиерът на Република Северна Македония по европейските въпроси Никола Димитров изключи преговори за езика и идентичността. Димитров говори по-рано днес пред ТВ Ен 1 във връзка с отказа на България да допусне начало на преговори за присъединяване на страната към Евросъюза

"Ние не възнамеряваме да вдигнем ръце и да се откажем от европейското си бъдеще, нито пък възнамеряваме да засегнем, или да позволим да бъде засегната македонската идентичност. Тези две неща се допълват и ще продължим да работим по този път", каза Димитров.

Според него Преспанският договор, с който Македония прие искането на Гърция да се преименува на "Северна Македония", е станал възможен, тъкмо защото идентичността на македонците е останала незасегната.

 

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 43
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това