Вход
София
Времето в София 11 o C

Луканов е сред виновниците за гаврата с Живков след Десети

Луканов е сред виновниците за гаврата с Живков след Десети

на 05.09.2018
119152
23
Луканов е сред виновниците за гаврата с Живков след Десети
Автор: "Ретро"
05.09.2018
23
119152

На 5 август тази година, се навършиха 20 години от кончината на Тодор Живков. Това беше отбелязано със скромно възпоменание пред паметника му в родния град Правец.

Вече над четвърт век оценките за него и за социалистическото време са нееднозначни. Обаче клакьорите на управляващите ренегати ежедневно плюят и отричат постигнатото през 45- годишния период на съграждане. От моите 20-годишни контакти с него съм разбрал, че този човек нямаше никакви други интереси освен просперитета на държавата и добруването на народа. Не се лакомеше за нищо, не търсеше лукс и нямаше претенции за каквото и да било в личния живот. Умееше да води диалог както с обикновените хора, така и с държавници от цял свят. Често от ръководството на социалистическия лагер го изпращаха да решава международни въпроси, които те не можеха да решат.

Често казваше, че Чаушеску, когато не му изнася на международни заседания, ставал и излизал. От СССР бяха му наложили да се срещне с Чаушеску и да го убеди съветски войски да минат през Румъния, понеже отказвал. Тодор Живков го поканил и се качили на прословутата яхта на Живков, на която беше се качвал само два пъти. Движели се откъм нашия бряг на Дунав. По време на преговорите Чаушеску демонстративно станал и напуснал. Живков иронично подхвърлил: „Оставете го, нека изпусне въздуха и ще се върне”. Така и станало, въпросът бил решен. Чаушеску не можел да избяга от яхтата, нито от хитрините на Живков.

През 1985 г. седяхме и чакахме хеликоптера. Живков се вайкаше, че някои страни от соцлагера закъсват икономически – имат външни дългове. Аз несъобразително попитах: „Ами ние какъв борч имаме?” – „Нямаме нищо, имаме милиард и триста милиона долара задължения. Можем да ги изплатим със стоки за три дена. Нямаме интерес да ги плащаме, така както ти нямаш интерес да си изплатиш апартамента.” По-късно комисията по тези въпроси беше оглавена от Луканов, външния дълг нарасна до към 7 милиарда долара. Но пък арабски държави имаха дълг към нас, та почти се компенсираше.

1984 г. беше сушава. През месец юли се отбих при секретаря на ЦК на БКП по селското стопанство Васил Цанов. Той ровеше някакви книжа. Помайтапих се, че е станал архивар. „Сушава е годината, добили сме около 6 – 7 милиона тона зърно, та ще трябва да внесем жито. Благодарение на селската предвидливост на другаря Живков сме внесли пари в швейцарски банки. Уточнявам колко трябва да купим, докато е по-евтино.”

След Десети ноември вероятно някой „демократ” е дочул за тези пари и дълго ги търсиха и приписваха като лични на Живков. Но не намериха негови лични пари.

Големи са заслугите на Живков за просперитета на България. Но след 10 ноември 1989 г., когато напусна властта, го арестуваха, съдиха, гавриха се  с него и продължават да се гаврят. Един от виновниците за това е Андрей Луканов. Помня с какво раболепие стоеше пред Живков. След 10 ноември той оглави комисията по деформацията в БКП. От Политбюро му възлагат да сондира мнение с държавните глави на Европа следва ли да съдят Живков. Всички са били категорични да не бъде съден. Луканов обаче скрива това от ръководството на партията и под натиска на лумпените, които викаха по улиците, Живков е арестуван и срещу него е заведено дело. След години Живков бе оправдан изцяло. Самият Луканов беше умен човек с примитивно мислене и много подлост. Големи морални и материални щети нанесе на България.

Не е тайна, че през последните години Живков беше обърнал поглед и на запад. Интересуваше се от новите технологии и ги внасяхме и от Германия, и от Япония. Това пораждаше недоволство у някои съветски ръководители и най-вече у предателя Горбачов. Той спря помощите за България, разтури СИВ и икономиката ни рухна.

Мястото на Живков ще определи бъдещето и историята, защото той е човек – епоха!

 

Христо Христов-Референта, Правец

Сподели:
Напиши коментар »
(23)
1
Брех мама му стара ,аз съм на 66 години но като чета как бай Тодор мислел за България имам чувството че съм живял в някаква друга държава !Не е имало режим на тока ,нямаше ,,дефицитни'' стоки,нямаше ,,покръстване',' нямаше ,,голяма '' екскурзия ,нямаше тотална международна изолация , нямаше затворени граници ,абе ние сме живели в един рай без да знаем !
2
ХОРАТА ПРАВЕХА ПЪТИЩА И ПРОХОДИ С БАГЕРИ И ГОЛЕМИ КАМИОНИ , А НИЕ С РЪЧНИ КОЛИЧКИ И БРИГАДИРИ. ХАА,ХААХХААА !!!
3
И ти,Роро, как пострада от това? Или изказваш съболезнования към някого? Не си доволен от това,което СИ? Сега сигурно си цъфнал и вързал? Аз съм добре, наборе, и тогава,и сега. Жив съм! Другото е за всички.Съжалявам.
4
Така е,прав е автора!Положителното и приноса на Живков не трябва да се игнорира.Естествено във времето на тоталитарен строй има политическа пропаганда,не е имало всичко,но Живков е гледал на държавата като цяло,икономически,селско стопанство,образование,здравеопазване,почивки по 20 дни,много почивни станции на много ниски цени,детски лагери,безплатни лекарства за деца до 16 години,научно и техническо творчество на младежта,култура,театри,и в най забутаното село,художествена самодейност,библиотеки,читалища,спорт и други "комунистически" дейности. Добре е да се провери как дълга от 1 млрд става за нула време 7 млрд. при Луканов ,откъде е взет по кое време и къде отиват парите,защото по всяка вероятност е нов дълг прикрит зад стария.Не ,че всичко е положително при Живков,но да се хвърля всичко към него е несправедливо.Дори и за "екскурзията" си има причини.
5
Референта пише само глупости
6
Да имало е минуси, но след 1944г България от селска и бедна страна, става индустриално развита страна производител на огромна промишленост. Само 1980 за 3 дни производство се равнява на всичко през цялата 1939г. През 1987г ООН независима оценка ни дават 27 мо място в света по човешко развитиеот всички страни по света.! Сега 2018г сме 75 то. 1990г сме били 9 милиона население 9 милиона, а днес сме под 7 милиона НСИ го пише.Живков не е ангел, но не е демона виновен за политиката преди 1989г , както сега ЕС слушаме за всичко, така преди сме слушали СССР
7
Диктатура на пролетариата. Това не са само думи имаха си реално изражение. Като почнем от "човека от народа", който от малък бил овчар, според официалната комунистическа пропаганда и стигнем до селския партиен секретар всички бяха пълни галоши. То не че сега не е същото със стругарки за министърки и въобще обслужващият персонал на бившите другари във властта. Диктатурата на пролетариата е безумие все едно чистачка да управлява завод, шофьор да управлява държава. Това е отрицателна генетична селекция. Великите успехи са били от яростна експлоатация и кражби плюс пари за крадене от СИВ - нещо като еврофондовете. ДЗУ великата заплаха за западното ИТ си имаше дезинтегратор, където разглобяваха всичко, докато за софтуера имаше правило, че като напишеш програма, трябва да я дадеш на държавната софтуерна компания. Живков си е бил един прост човек управляващ със селска хитрост като диктатор. Може да е имал и човешки черти, но и Хитлер е рисувал добре.Живков съсипа живота на бащите ни, а бодигардът му нашия и на нашите двца живот.
8
До 7 : От диктатура на пролетариата минахме към диктатура на мутри, гинки и калинки. От трън - та на глог...
9
Агьент Гергов-Ваньа Танава, Мирча Спасова, Гриша Шопова, Иличя Томинска-вече не могат да наранят никого защото се разлагат и те както се разлагат Тошя и Люсито Живкови
10
отговор на коментар
Браво. Евала, хубаво е някой да каже истината на лумпен - пролетариата. Ама спора с тях е като спор с радио-точка, така че......
11
Пак същата си е диктатурата, но при комунизма се гарантираше от член първи в конституцията, а сега от превърнатите в мафия бойни отряди на партията. Това е нормално - прелетариата не може сам, той прави каквото му кажат, защото няма нито икономически, нито биологически поненциал. Когато на върха са простите и затова бедни, нямат друг избор освен да крадат, че да оцелеят. Има различни начини за крадене - от ограбването на мандри през социалистическата държава, която ти спуска план и ако го изпълниш, догодина планът става 120%. Да не говорим за лишаването от собственост, дори патенти за изобретения нямаше, а само авторски свидетелства, като собствеността е на държавата, не можеш да имаш камион, магазин, можеш да идеш на работа където ти кажат, понякога в друг град. Партийният галош ти реди живота до там, че казва каква музика можеш да слушаш. Днешните са същите или поне се опитват, въпреки че са доста по-долу в еволюционно отношение от техните господари - комунистическите галоши. Днес няма член първи и като направиш фирма не могат да те арестуват и да те пратят в Белене, но пък могат да ти тарашат компютрите, да ти спират интернета, да ти организират ремонт след ремонта на улицата, долния етаж, горния етаж, твоя етаж три пъти, така че да не си им конкуренция. Това е незаконно, мафиотско, но както казах пролетариата оцелява само и единствено с кражба от можещите, а днешните управляващи са ни завещани от БКП и лично от Живков, който се смее от отвъдното как момчето дето му разтривало ушите ни разказва играта.
12
Хубаво или лошо е било- не знам, но за близо 30 години "демокрация" здраво сме дръпнали назад. Във всяко отношение, основно в морално...
13
отговор на коментар
Но....постепенно!!! до сега нещата щяха да седят друго яче.Абе.....я погледай още филми.Колко по-изостанали са били хората.Нормално....всичко е щяло дй си дойде на място.Тка е...но... все пак тябва да бъдем благодани на РУСИЯ...до 1980 от Там нататък...нещата седят по друг начин.Сега....когато има много....Ти какво имаш!!!
14
отговор на коментар
Жвков беше БКП, Луканов и хората около него от БКП, т.е. Партията. Тя вкара ТЖ в ареста! Ка да разбера кой кой е? А за комунистическия рай създаден и поддържан от ТЖ,ако е бил такъв, защо беще ограден с мрежи за да не го напусне (избага) някой - щото легално беше невъзможно. Извод БКП е сбищина от неморални хора.
15
Ей такъв кретен, като Шербета фърчилов, може да се пръкне, само от БСПеерадската партия на Импексовата барсала. Говори за осветляване а плющеше пиар-любовницата си на тъмно, която е назначил на две държавни заплати. Говори за корупция, а бърза да прибере комисионите за грипните. Говори за мафията, а беше избран с пари от нарко картела. Говори за срастването на партиите с властта, а е пратил партиен секретар на Импексовата крадлива курабия в МВР, да уреди катастрофата на баща си. На това ли Импексовата барсала, казваше паралелна държава, и нов морал, че то порно звездата Чичолина има повече морал от нея и Шербета прецедент..
16
Руският шпионин на кгб Луканов,свинаря всеки комунист защитава Русия после бг.и сегашните са такива
17
ДОБРИ ДЖУРОВ БЕШЕ НАЙ ГОЛЕМИЯ ПРЕДАТЕЛ ОТ ХОРАТА ОКОЛО ЖИВКОВ! ПРЕДАДЕ ГО ТОЯ МРЪСНИК ДОЛЕН!
19
na tiq me e gnus ot parite bate te sa si jivi trupove i bez tova
20
- Търсите заем за пари за реализацията на вашия проект - Бяхте отхвърлени от банките си - Имате нужда от заем, за да изчистите дълговете си, да платите сметките си или да създадете проект Вашата финансова травма вече свърши, Аз съм, акционер и финансов оператор. Капацитетът ми за отпускане на заем е от 5,000 € до 100,000 € с разумна скорост от 2%, много прости и безпроблемни условия. , В партньорство с банкови партньори в целия Европейски съюз нашите кредитни оферти се предоставят от Банката за сигурността на сделката на всяко лице. Ако се интересувате, моля свържете се с мен в замяна на моя личен адрес:   Електронна поща: vincentphilip635@gmail.com Забележка: Заемът ви се задължава и трябва да бъде възстановен. Проверете възможностите си за погасяване, преди да се ангажирате. Не е сериозно, да се въздържа. vincentphilip635@gmail.com
21
До номер 6 - Абе човече какво 27 място ми говориш като само след 2 години Луканов обяви мораториум или казано на правешки - спря да си плаща борча към западни банки, само глупости пишете, сега външния ни дълг е по голям, НО НЯМАМЕ ПРОБЛЕМ С ИЗПЛАЩАНЕТО, това означава че сегашната уродлива икономика държана от същите другари е по добра от стария строй, а на автора - БРАВО нека всички ЧУГУНЕНИ глави да разберат че социализма и Живков го сринаха по нареждане от Москва и сатрапите бяха Луканов и Петър Младенов с още 5-6 гъзомийника от политбюро.
22
Прав си Христо. При недоучения Тошо държавата се развиваше прекрасно, толкова прекрасно, че 1989 г. фалира. Е забравих, че за това са виновни американските капиталисти тайно служби, но какво да се прави като нашите комунист и и тайни служби се оказаха много по-некадърни от тях.
23
отговор на коментар
Абе ей глупако прост. Режим на тока имаше по времето на "демокрацията". А сега като са отворени границите, питам се ти какво правиш тук. Бягай, махай се, че от такива като тебе "разбирачи" сме на тоя хал. Селянино тъп. Прост си бил и по времето на Живков и сега си си прост!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 8242
архив

Попитали Радио Ереван:

- Какво е общото между бременна осмокласничка и трабант?

От радиото отговорили:

- И двете са пълен позор за семейството.

няма нови новини
Днес: 132
hot
най-четени новини в момента
сега
3082
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов доволен от визитата си в Йордания: За няколко часа свършихме работа за три дни (ОБНОВЕНА)
x
ПЕТКОВДЕН Е: Честваме една от най-обичаните и почитани светици в България, а тези 10 имена трябва да почерпят
x