Лукарски: Нов пожар е възникнал до Иганово - гори гората! Във взривения склад са се съхранявали 2000 неуправляеми снаряда (обновена)

ЧАС ПИК

Лукарски: Нов пожар е възникнал до Иганово - гори гората! Във взривения склад са се съхранявали 2000 неуправляеми снаряда (обновена)

12525
на 21.03.2015
Лукарски: Нов пожар е възникнал до Иганово - гори гората! Във взривения склад са се съхранявали 2000 неуправляеми снаряда (обновена)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

2000 неуправляеми неуправляеми ракетни снаряда (НУРС) са били съхранявани в склада на ВМЗ-Сопот, който се взриви тази вечер. Това заяви пред медиите министърът на икономиката Божидар Лукарски от мястото на инцидента, цитиран от Дарик радио. Това е готова продукция, която се е

препоръчано

Не е ясна причината за пожара, както и какви са щетите. Очаква се причините да бъдат установени до 24 часа. Няма пострадали хора, нито пострадали сгради и къщи. 

Лукарски поясни, че в момента пожарникарите се борят с горски пожар, който е извън очертанията на складовете. Предполага се, че той е предизвикан от осколка от пожара в склада.

"Като цяло ситуацията е овладяна", съобщи още Лукарски, цитиран от "Фокус". Той поясни, че става дума за Шести холандски склад от територията на складовата база към ВМЗ-Сопот в село Иганово. Тази база не е пряко свързана с производствения процес, там не се извършват дейности, свързани с технологичния процес и не е имало работници от завода. Имало е само двама охранители. Сигналът за взривовете е подаден от единия от тях. И двамта са били евакуирани своевременно.

Според Лукарски от самото начало е действано изключително адекватно от създадения кризисен щаб от местната власт и завода.

Отпреди час и половина вече няма взривове на територията на склада и в момента пожарните екипи са вътре в склада на място и работят. В самото начало сред населението на село Иганово е имало известна паника и частично то се е евакуиралао. Всички жители вече са се върнали по домовете си, твърди министърът.

Очаква се съвсем скоро мобилната лаборатория, изпратена от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), да замери нивата на замърсяване на въздуха. Най-вероятно обаче те няма да са високи.

На територията на завода по неофициална информация има около 30 склада.

Особена опасност е представлявал склад, в който се съхраняват реактивни снаряди. За щастие обаче огънят не го е засегнал.

Паниката, която бе създадена сред населението, е била предизвикана и от факта, че през 1978 г. е имало взрив в завода, който обаче е взел жертви.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 54
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК