ЛЪСНАХА ИМ ШАШМИТЕ! Икономист от ГЕРБ разкри манипулацията на ПП с доходите и инфлацията

Епицентър

ЛЪСНАХА ИМ ШАШМИТЕ! Икономист от ГЕРБ разкри манипулацията на ПП с доходите и инфлацията

150609
на 03.04.2024
ЛЪСНАХА ИМ ШАШМИТЕ! Икономист от ГЕРБ разкри манипулацията на ПП с доходите и инфлацията
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Активистите на ППДБ не спират да възхваляват "умелата фискална политика" на отишлия си кабинет "Денков". Адептите на финансовия гений Асен Василев с апломб поддържат тезата, че ППДБ са помислили "за всички граждани", изготвяйки бюджета, а актуализираните пера ще донесат не само държавни приходи, но ще имат и силен социален ефект.

препоръчано

На друго мнение са икономисти и финансисти от "несглобката".

Икономистът от ГЕРБ Лъчезар Борисов преподаде "безплатен урок по макроикономика и статистика за манипулаторите и авторите на фалшивите новини".

На страницата си във Фейсбук той разкри манипулацията на ПП с доходите и инфлацията и отбеляза, че средногодишната инфлация за последните три години е над 5 пъти по-висока от тази за предходните 12.

"През последните дни чухме от водещи политици-икономисти, че „България е настигнала ЕС за три години, толкова колкото за предходните 12“. В основата на това твърдение стои показателят БВП на човек от населението по паритет на покупателната способност, спрямо средното равнище в ЕС. Безспорен е фактът, че цитирания показател расте, но явно се оказва, че някои политици се хвалят индиректно с високата инфлация в България. Инфлацията в България през последните три години значително превишаваше средното покачване на цените в ЕС", коментира Борисов. И обосновава с факти паритетите на покупателната способност (ППС).

"Говорейки за икономическия растеж, следва да се има предвид, че той изключва влиянието на цените и показва растежа на физическия обем от стоки и услуги, произведени на територията на страната. Безспорен е фактът, че през последните три години икономическият растеж в България е по-нисък от средногодишния за предходните 12 години", отбелязва той.

И допълва: "Жалко е, че действащи политици-икономисти се опитват да ни заблудят, че догонваме Европа, базирайки се на изпуснатата и по-висока инфлация, която затрудни домакинствата и ограничи инвестиционните процеси на бизнеса. Неоспорим факт е, че догонихме Европа по цени и изпитваме трудности при изпълнението на критерия за инфлация по отношение членството ни в еврозоната". 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Финансови проблеми за Рака, Лъвовете да не пътуват САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Финансови проблеми за Рака, Лъвовете да не пътуват
ПИК TV x
Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО) Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК