МААЕ алармира: Иран засилва обогатяването на уран

Близък изток

МААЕ алармира: Иран засилва обогатяването на уран

10353
на 10.07.2022
МААЕ алармира: Иран засилва обогатяването на уран
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Властите в Иран са засилили още повече обогатяването на уран с използването на модерни машини в подземния си завод във Фордо. Те правят това с инсталация, която може по-лесно да променя нивата на обогатяване, се казва в доклад на ООН за атомен надзор в събота, видян от Ройтерс.

препоръчано

Западните дипломати отдавна изразяват загриженост относно устройствата, с които е оборудванo това съоръжение, предава БГНЕС.

Макар че от Иран се изисква да информира Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за такива промени, то може да не бъде открито за известно време, тъй като в момента има забавяне между обогатяването на Иран и проверката на инспекторите на МААЕ на това, което се произвежда.

"На 7 юли 2022 г. Иран информира Агенцията, че на същия ден е започнал да захранва с UF6, обогатен до 5% U-235", се казва в поверителния доклад до държавите-членки на МААЕ.

UF6 се отнася до газ уранов хексафлуорид, който се подава в центрофуги за обогатяване.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК: Гледат мярката на Ибрямов при закрити врата заради секретна информация ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК: Гледат мярката на Ибрямов при закрити врата заради секретна информация
ново
Днес: 39
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК