Вход
София
Времето в София 12 o C

Майката на Левски се самоубила от глад

Майката на Левски се самоубила от глад

на 19.02.2017
20224
20
Майката на Левски се самоубила от глад
Автор: ПИК
19.02.2017
20
20224

Баба Гина Кунчева скочила в замръзнал кладенец, погребали я в дере, увита в черга

На малцина е известно, че поради глад, студ и лишения майката на Левски – Гина Кунчева – се самоубива, гласи една от версиите за смъртта й. Това става на 27 януари 1878 г. – пет години след обесването на Апостола. Този срамен, тъжен и грозен факт още не е официално признат и дори по него ожесточено се спори. Твърди се, че голямото име на българската историческа наука – професор Николай Генчев, – а също и Илчо Димитров са били наясно с факта на самоубийството и страшната мизерия, в която е живяло семейството на Левски, но нарочно не са разкривали истината. Веднъж, в неособено трезво състояние, Николай Генчев се изпуска да каже, че баба Гина Кунчева, отчаяна и бедна, слага край на живота си, хвърляйки се в кладенец.

Пръв за това започва да говори хасковският краевед Борис Колев. Той описва как баба Гина – станала само кожа и кости – се предава на смъртта в ден, когато „зимата пее свойта зла песен“ – точно така, както се е случило и при обесването на сина й в София през февруари 1873-та. През втората половина на миналия век, проучвайки множество документални източници, Борис Колев се опитва да хвърли светлина върху истинските факти за роднините на Апостола, станали след неговото обесване.

Гина Кунчева се хвърля в почти замръзналия кладенец на съседна на къщата си в Карлово улица. Тя изживява последните си дни с дъщеря си Яна, децата й и сина си Петър, загубил единия си крак в Руско-турската освободителна война. И днес личи колко малка е превърнатата в музей къща. Не е трудно да си представим скромния живот на собствениците й от 19. век, превърнал се след това и в мизерия.

Когато се омъжва, Гина Караиванова е само на 14-15 години, докато бащата на Левски – Иван Кунчев - е 26-годишен. (Роден е в Сопот през 1805 г.) Според едни източници Гина и Иван имат пет деца, според други – шест: Кунчо (1831-1831), Яна (1833-1913), Васил (1837-1873), Христо (1840-1872), Петър (1845-1881) и Мария (1847-1851). Бащата Иван умира около 1851 г. Гина Кунчева е с твърд характер и дава на децата си най-доброто възможно за своите условия възпитание и образование. Преживява смъртта на четири от децата си – Кунчо, Мария, Христо и Васил. В интерпретациите по темата обаче не се посочва как умира майката на Апостола на българската свобода, макар че е посочено мястото на гроба й – двора на църквата „Св. Николай“ в Карлово днес.

Според Борис Колев обаче мястото, където е извършен актът на самоубийството, не е известно или е скрито, понеже, като самоубийца, Гина е погребана надве-натри извън християнското гробище на Карлово. Както се знае, за Църквата самоубийството е голям грях.

Гина Кунчева отглежда децата си, работейки като слугиня на надница по къщите и нивите на богатите карловци. Накрая тя не издържа на глада и избира да сложи край на живота си. Извадена е от замръзналия геран на втория ден, след като се е хвърлила там. Погребват я първоначално в дере край Карлово. Няма свещеник, няма опело. Завиват я в стара, износена черга. Изпращат я обезумялата от скръб Яна и няколко съседи. Петър се напива и не отива на погребението на майка си.

Междувременно, от децата на семейство Кунчеви умират четири. Първият брат на Левски – Кунчо - умира малък, скоро след раждането си, а сестра му Мария си отива шестгодишна от болест. Христо – роден след Васил – е подгонен от турските власти и емигрира във Влашко, където става хъш. Хъшовският живот подкопава слабото му здраве и той умира 32-годишен. Апостола пък е обесен през 1873-та (на 36 години).

Възстановиха движението по блокирания бул. "Васил Левски"

Възстановиха движението по блокирания бул. "Васил Левски"

Възстановено е движението на градския транспорт по бул....

на 18.02.2017

Цялата статия и още интересни интервюта и коментари вижте на Retro.bg!

Търсете сензационната книга „Васил Левски. Факти и фикции“. Документалното разследване на историка Веселин Игнатов разбулва мистериите около всички спорни моменти от биографията на Апостола. Търсете го на книжния пазар с логото на издателство „Милениум“.

 

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(20)
1
Е, и!!! Кажете - "народът" заслужава ли жертви??? Жертва се полага само на Бог!
2
ПОЗОР!!!
3
ИСТИНАТА.....ДЕМЕК, НА НАШИЯ ИДОЛ МАЙКАТА Е ГЛАДУВАЛА.....АМАН ОТ ИЗКРИВЯВАНЕ НА ИСТОРИЯТА
4
За съжаление е част от истината. След 1990 година се напънахме да искаме архиви за Левски съхранявани в Турция. Отговорът бе, не настоявайте, че ще умрете от срам. Ето това е една от срамните истини, но като гледам идиотизирането на обществото съм спокоен, няма да има пострадали.
5
Само кириакстефчовци като мен оцеляват, гласувайте за ДПС и ще сте добре, там плащат!
6
Тази жена е светица. Гина Кунчева е българска мъченица. Животът е бил любов към децата, работа и мъка. Нищо не е видяла друго. Да погребе 4 деца. Две от които дават всичко за родината. И да е скромна, работлива и всепрощаваща. И никой, никой нищо да не и помогне! Накрая сигурно се е упрекнала, че не е могла да им помогне, че е бедна. Толкова болка е изживяла. Много болка. Няма срам от това, има само поклон и извинение. Бог да я прости. Светлина на духа и! И дано там е с децата си, спокойна и щастлива.
7
Питам комунето което се дразни как предпочита, Краднелия или Пръднелия СлаНинова, щото и двете са верни! Пръднелия, нарече Доган Чалма, че е новия Левски, а тези които харесват истинския, са национални предатели!
8
в герб вече са богати. влязоха бедни, така е и при бкп, влязоха бедни, излизат = капиталисти, я кажи кой наяден би разбрал бедния... абе хора те не се сравняват с по-долу хора от вас, те се мерят със западните хора, живеещи в охол, само гласа ви искат и след това те си знаят как да крадат, мамят, оправят техни си хора, а останалото глад и мизерия, ако няма работа, не те назначават, какво следва, ама акъл се иска, всички са едно голямо зло, само гледат тях си и роднините докато са на власт да оправят на някое топло местенце, така беше през соца, никаква промяна и след соца, демокрация или анархия, по точно второто, и не се обиждайте като ви кажем истината, след като искате гласа ни, би трябвало да се вслушате какво ви пише народа, а 80% е зле живееш, всеки се е сгушил в черупката си и чака, лишава се от храна, малко яде, малко се топли, виждаме нещата, фалират и не знаят къде да отидат, а са вече по на около 50 години...корумпиран,мафиот,престъпник и т.н. най-големите отрепки събрани на едно място. как може момче на 25, баща капиталист, оженил се да кажем на 20 г, кога е учил, кога се е усъвършенствал и той кандидат за депутат. И той закони ще ми кове, по точно пари да падат, и седнал няма да цитирам кой, по нова вчера, бб, нищо против и как да се оправи, а други от комунистическо потекло тт, нищо против, умен, еродиран, но ... време оно, неговото време е отминало, мислете с главите, а не за шуробаджанака. не само този младеж на 25, а и много са и в герб и в бсп, в герб младите, в бкп-старите кучета. пф и те са същите-дс, капиталисти, крадци на прехода, крадци по времето на соца, облаги ... неук човек съм, но така виждам нещата, дано много като мен пострадали от соца и по времето на демокрацията се замислят и не ходят да гласуват. Те богати по богати, а останалото едва крета, и ми говорят за права и свободи. свободиия да , а правата ... дискриминация... оправяйте си кочината, която я сътворихте... нито левски отбор нито цска бихме подкрепили, играйте си докато останете и без робите, а тогава ще
9
ЕЙ, ПИКЛЬО, РОДНИНА СЪМ НА ГУНА И ЗНАМ, ЧЕ Е ПОЧИНАЛА ОТ МЪКА, А НЕ ОТ ГЛАД.... ГЛЕДАТ ДА ОМАСКАРЯТ ВСЕКИ, КОЙТО Е ОСТАВИЛ ПОЗИТИВНА СЛЕДА В ИСТОРИЯТА....
10
Това което е написано в статията доказва че комунистите са безродници. За тях РОД и РОДИНА не съществуват !! След като посягат и на този свят човек с долнопробни и недоказани факти и да се публикуват ! Това са истински
11
Срам ви е,нали? Срамувате се дори, пред огледалото.Защото Апостола беше изкуствено превърнат едва ли не във средновековен светия,без пол,ъсс семейството,за което се пишат няколко реда за възхвала.А не допускате,че и преди,и след Освобождението,българските чорбаджии,са били същата безродна сган,както днешните им събратя.До Освобождението- коляно,до коляно със бея,каймакамина,и валията.А безмилостни към българите- ратай,ойто винаги са били роби!За торба брашно,работа до припадък.Я се замислете?Защо и след Освобождението,имаме Ратай? Дори броят им се увеличава в прогресия.Защото за богатия, бедните са тор- работен добитък,който трябва да е нахранен с торба брашно,за да не умре.И да продължи да работи.На къра,с овцете, навсякъде.И сега сте Ратай,но Доброволно.Защото си мислите,че имате избор.Правнуците на тогавашния Иванчо Хаджипенчович, сега ви друсат яко.Но със елегантност.Имаш права,но те зависят от Мен!
12
Цял живот работа и много мъка. Майка мъченица. И никой да не и целуни ръка и поклони за това, което синовете са дали за България. Майка героиня! Каквото и да е станало с тази жена, трябва да се пише сега за нея, разказва и величае !Светлина на духа на Гина Кунчева! Дано Господ е там с нея във Вечността!
13
След окупацията на България от Руски войски е избита златната Българска Кръв. Зощо се празнува 3 март.
14
БСП ни оставиха под чернобилския дъжд, сега обещават "здраве за всеки". БСП направиха 3000лв.=$1 сега обещават повече пенсии и пари за хората. БСП, принудиха хората да бягат от България, сега обещават да ги върнат. БСП, взеха спестяванията на хората в банките и ги фалираха, сега обещават да спрат бедността. БСП, които създадоха мафията, сега обещават да се борят с нея. БСП, които станаха известни с червените си куфарчета, сега обещават да се борят с корупцията. БСП, които стреляха по хора без съд и без присъда, сега обещават по-добро правосъдие. Забравихме ли...?
15
Майката на Левски може да завършва зле, но Хаджи Иванчо Хаджипенчович, участник в правителствената съдебно-следствена комисия, която издава смъртната присъда над Васил Левски, си живее много добре. След освобождението, той е назначен за депутат в Учредителното събрание и член на Държавния съвет, а със заповед от 8 май 1879 г. на княз Дондуков-Корсаков той е назначен за член на Висшия съдебен състав, Защо Русия награждава убиеца на Левски с най-висок държавен пост, всеки може да се сети, стига да няма ушанка на главата си.
16
Няма резон и е нон сенс ТВЪРДЕНИЕТО, че Гуна, Гина, майката на Левски умира от глад. ТЯ ТОЛКОВА МНОГО ГОДИНИ Е ГЛАДУВАЛА ХРОНИЧНО, а това ПРИВИКВА организма към глада, тя не е имала никакъв проблем с глада - това може да ви каже всеки, който е гладувал малко повече. ИСТИНСКАТА причина може да бъде само МЪКАТА от ЗАГУБАТА на толкова много ЧЕДА. На глад се издържа, на мъка - НЕ.
17
Защото си долнопробен циганин, и никога няма да разбереш святите българси празнижи., А Левски е и ще си остане най святата българрска икона, и баба Гина също ,и целия им род. Колкото и да се опитват разни мангали, и чорбаджий изедници да изопачават истината.Предаден е Левски, точно от тези чрбаджий- те не са имали нужда от промяна , за по добър живот на народа,На тях им е било добре и през турско,Същите са и днешните чорбаджий, Даже сега е по лошо и от тогава.
18
Понеже е гладувала хронично и нямала проблем с глада ????? Това че организмът привиква към глада не значи че няма проблем байо !!! Мисълта "тя не е имала НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ С ГЛАДА" е израз на скодоумие ! "На глад се издържа" казваш.... но на цял живот глад ще да е по-различно от колкото "човек, който е гладувал НЯКОГА"... срам !
19
КОМУНИСТИТЕ ОТ БСП (БКП) ОТ 1945 ГОДИНА НИ ГО НАЧУКВАТ ЯКО !!!НО НИЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ИЗБИРАМЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ БОКЛУЦИ !!!ВНУЦИТЕ НА ТЕЗИ КОМУНЯГИ СЕГА СА БИЗНЕСМЕНИ И ВЛАДЕЯТ БОГАТСТВАТА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ !!!КОМУНИСТИТЕ СА КАТО КЪРЛЕЖ ЗАСМУКВАТ КРЪВТА НА НАЦИЯТА И РАЗНАСЯТ БОЛЕСТИ !!!РЕШЕНИЕТО Е САМО ЕДНО ЗНАЕТЕ КАК СЕ ВАДИ КЪРЛЕЖ И КАКВО СЕ ПРАВИ !!!БОГ ДА ПАЗИ МАЙКА БЪЛГАРИЯ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ИЗРОДИ !!!
20
Нека всеки,който посети Карлово и дома на Левски да се поклоним и на гроба на тази свята жена родила най добрия и чист герой на България.Нека оставим едно цвете на признателност на гроба в църквата Свети Николa!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Зад всеки успял мъж стои фирмата на баща му или на дядо му.

няма нови новини
Днес: 51
hot
най-четени новини в момента
сега
1643
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! "Мис Силикон" Анна-Мария Чернева проговори за отношенията си с бохема Христо Сираков: Много го обичам, но...
x
Есенна депресия? Ето как да я преборите
x