Вход
София
Времето в София 7 o C

Марешки загуби още едно дело

Марешки загуби още едно дело

на 18.09.2020
24344
0
Марешки загуби още едно дело
Автор: ПИК
18.09.2020
0
24344

Заместник председателят на парламента Веселин Марешки, който бе осъден на 4 г. затвор, е загубил и дело, водено от него и майка му Веска Марешка срещу журналистката Валя Ахчиева, предаде Труд.

В серия от 7 предавания “Открито” по БНТ през 2017 и 2018 г. Ахчиева разкри подробно схема за търговия с лекарства, внасяни в България на ниски цени, преопаковани и изнасяни отново зад граница. Марешки се почувствал засегнат и стресиран от разследването, а майка му, която е певица на стари градски песни, се разстроила и спряла да пее. Завели иск срещу Ахчиева. Журналистката обаче е оправдана на две инстанции Софийски районен и Софийски градски съд. До месец загубилите могат да обжалват и пред Върховния касационен съд, който следва да прецени дали да допусне жалбите им.

“За мен, а и предполагам за много от журналистите, последното решение на състава на Софийския градски съд с председател Здравка Иванова е изключително важно, защото обръща внимание върху нашата работа, - коментира вчера Валя Ахчева пред изданието. - За първи път се сочи, че става дума за свобода на словото, упражнена в нейния пълен обем, че са спазени добрите практики - изследвани са документи, търсени са засегнатите страни... Но най-важното е, че съдът приема, че “журналистическата свобода обхваща също така и възможно прибягване до определена степен на преувеличаване или дори провокация”, допълни Ахчиева.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19101
архив

Перничанин отишъл при врачка. Тя го погалила по корема и рекла: - Ще проходиш! - Бе, да те е** у врачката... Па я си 'одим! Излязъл навън, погледнал - няма му голфа!

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
АСТРОЛОГ: Денят е добър за начало на важни дела. Всичко, което се започне, ще има успех
x