Марешки проговори за държавните бензиностанции и призна пред ПИК: Румен Радев и Манолова се надпреварват да крещят, но Бойко Борисов няма алтернатива

Интервю

Марешки проговори за държавните бензиностанции и призна пред ПИК: Румен Радев и Манолова се надпреварват да крещят, но Бойко Борисов няма алтернатива

131545
на 25.05.2020
Марешки проговори за държавните бензиностанции и призна пред ПИК: Румен Радев и Манолова се надпреварват да крещят, но Бойко Борисов няма алтернатива
Автор:   Симо Русев

Последвайте ни в Google News Showcase

Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на политическа партия "Воля" Веселин Марешки анализира пред ПИК възможността държавата да реализира собствената му идея за верига конкурентни на картелите бензиностанции. Колко е сериозен проблемът с монопола на рафинерията и данъчните складове разкри още Марешки. Той огласи също така има ли страхове от заявките на Мая Манолова за властта и възможно ли е Васил Божков да разклати управлението от дистанция.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

 - Г-н Марешки, идеята за разбиване на монопола и картелите в доставката на горива е ваша, а и никой не ви я оспорва. Не сте ли ревнив от факта, че доста време, след като я лансирахте, държавата тръгва да я реализира със създаването на верига от собствени бензиностанции?

- Не, не съм ревнив. Това е доказателство, че съм бил прав. Съжалявам само, че това става толкова късно. Иначе хората отдавна щяха да да бъдат облекчени и да нямат проблем в тази сфера. Щяха да имат възможност да си купуват горива на много по-достъпни цени.

- Сега обаче се явяват критици, които казват, че идеята не може да се реализира за по-малко от две години, а и изразяват скепсис, че 100 обекта в малките населени места не биха повлияли на големите вериги, дали действително съществува такъв проблем?

- Аз не мога да разбера, след като считат, че това няма да попречи на бизнеса им, защо критикуват. Те би трябвало да са доволни. Защото критиките идват от хора, които участват в бизнеса или са зависими от такива хора, които участват в бизнеса. Или пък са участвали в бандитската приватизация и сега се чудят как да си защитят интереса.

- Не е ли по-големият проблем на този пазар обаче монополът на единствената голяма рафинерия в района и това кой контролира данъчните скадове?

- Два са проблемите. Единият проблем е този. Другият е след това пък. Защото в крайна сметка, какъвто и монопол да имат, те продават на определени цени. И след това на пазарът на дребно също според мен има прекалено високи надценки, а и според всички българи. Помните бунтовете, още преди аз да тръгна да се намесвам на този пазар, за да помагам на хората. Знаете, че имаше бунтове и хората вътрешно усещаха, че цените са несправедливи.

- Категоричен сте, че регулиране е възможно, ако такъв опит за демонополизация се реализира?

- Точно така. Това е идеята и фактът, че държавата все пак се опитва да прави такова нещо, надявам се по най-правилния начин, доказва, че съм бил прав още преди три-четири години, когато съм ги говорил тези неща.

- "Воля" е политическо формирование с ролята на балансьор и коректив в работата на Народното събрание. Виждаме същевременно от няколко дни много активните заявки на Мая Манолова за властта през столчетата в триъгълника между парламента, президентството и Министерския съвет. Виждате ли в нейно лице конкурент и заплаха за позицията, която има вашата партия?

- Виждам конкуренция и заплаха за моята формация, само ако чисти хора излязат на политическото поле - с чисти помисли, идеи и каузи, за които да се борят. Но ако има такива, те по-скоро се записват в нашата партия.

Не виждам вариант хора, които са част от статуквото и са управлявали България, а даже и са предали идеите на партията, в която са членували, сега да се опитват да се правят на алтернатива.

- Имате ли коментар за политическата формация на Костадин Костадинов "Възраждане", още повече че Костя Копейкин, както стана популярен, е ваш съгражданин - от Варна?

- Тези хора са се явявали на избори и с помощта на много други странични играчи успяха да прескочат по някакъв начин един процент с малко. През тези години те с нищо друго не са се показали пред хората, освен с лъжите за субсидията - че щели да се откажат и да не я получават. Мисля обаче, че хората нещото, което най-много мразят, са измамниците - по принцип, и в политиката. Да им пожелаем успех, но не виждам вариант те да постигнат по-висок изборен резултат.

- Нека ви попитам като бизнесмен, като човек който разбира от превъртане на пари, но и като политик - заплаха ли е в момента за управлението в България това, което прави от дистанция Васил Божков?

- В момента и социологията, но най-вече изборите, показват, че хубави или лоши, ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов са без алтернатива.

Явно на по-голямата част от хората това им харесва.

А на тези, които това не им харесва, нищо друго не могат да правят, освен да се борят още повече за любовта на хората с бизнес начинания.

Това, което ние правим - борба с картелите. Но пък правителството ни копира. Няма значение, че взимат нашата идея. Важното е, че се случва нещо добро за българите. Затова борбата трябва да бъде не с безсмислено критикуване, а с представяне на истински алтернативи. Трябва да покажеш с тях, че ти си по-добър. Това са и моите критики към всички други, които работят в моето поле - алтернативата, предлагащите нещо градивно, сме ние, от "Воля". Всички други - дори и президентът Румен Радев, и Мая Манолова, всички, които сега се надпреварват да крещят, те просто само критикарстват.

Ама за какво ще работят утре, ако вземат властта - това трябва да обясняват на хората. Така, че случаят с Васил Божков е ясен. Той много добре знае какво е правил през годините и е по-добре сега да е малко по-тих, да си наеме добри адвокати и да се опита да се защити. А след това политическото поле е отворено, ако иска, да си направи и партия. Да излиза и да се бори на избори.            

       

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК