Марияна Николова поиска отпадането на PCR тестовете за влизането в България

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Марияна Николова поиска отпадането на PCR тестовете за влизането в България

18736
на 27.01.2021
Марияна Николова поиска отпадането на PCR тестовете за влизането в България
Автор:   ПИК

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова изпрати писмо до здравния министър проф. Костадин Ангелов, в което настоява да отпаднат задължителните PCR тестове за влизане в България. Това обяви самата Николова пред Travelnews. С въвеждането на тестовете в последния момент и без голямо предизвестие, веднага са започнали анулации за зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово, каза тя. Според нея хотелиерите я предупреждават за пълен провал на зимния сезон. Най-много туристи в момента се очакват от съседните страни Румъния, Сърбия и Северна Македония, които премахнаха вече PCR тестовете за влизане от България.

препоръчано

Сдруженията на туроператорите също настояват за отпадане на тестовете, защото българите, които пращат на индивидуални почивки в чужбина, трябва да търсят варианти да правят такива на място. Според тях е била по-добра политиката до момента. Когато се завърнат в България да си направят PCR или да седят под карантина.

Марияна Николова иска още отпадане на забраната за организирани пътувания от 1 март 2021 г. Както и да започнат да се организират събития от тази дата с по-малък капацитет участници от 50%, както се предвижда да започнат работа ресторантите.

Българската Туристическа Камара и Националният Борд по Туризъм вчера поискаха премахване на въведения задължителен PCR-тест за влизащите в страната туристи от Европейски съюз и трети страни. Двете организации са писали до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и до здравния министър проф. Костадин Ангелов.

"Бихме искали да заявим, че това неминуемо ще доведе до крах за зимния туризъм. Превенцията от разпространението на вируса може да бъде осигурена и с използване на бързи антигенни тестове, които да са на разположение на пристигащите туристи на граничните пунктове и в местата за настаняване.

Хотелите в зимните курорти съвсем скоро отвориха, правейки редица разходи, свързани с изискванията и мерките срещу разпространение на вируса. До краяна зимния сезон остават около 40 дни и хотелиерите разчитат на съседните на България страни, за да направят, макар и кратък сезон.

Още с известяването на намерението за въвеждане на гореспоменатото изискване, започнаха анулации. Нашите членове са притиснати до стената и, ако изискването влезе в сила, негативният отзвук ще бъде катастрофален.

Надяваме се да преосмислите Вашето намерение, за да спасите работещите в туристическия сектор, които в противен случай, ще бъдат обречени на фалит, пишат от борда по туризъм и туристическата камара.

 

 

 

 

Сподели:
Бомба x
СЕНЗАЦИОННО: Пентагонът потвърди за видео с НЛО СЕНЗАЦИОННО: Пентагонът потвърди за видео с НЛО
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ за лъжата с мажоритарния вот: Защо вярвате на Трифонов, след като той излъга своите избиратели? (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ за лъжата с мажоритарния вот: Защо вярвате на Трифонов, след като той излъга своите избиратели? (ВИДЕО)
ново
Днес: 164
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това