Вход
София
Времето в София 0 o C

Мария Габриел: България има потенциал да бъде иновационен хъб в този регион на Европа

Мария Габриел: България има потенциал да бъде иновационен хъб в този регион на Европа

на 08.05.2019
2094
6
Мария Габриел: България има потенциал да бъде иновационен хъб в този регион на Европа
Автор: ПИК
08.05.2019
6
2094

България има потенциал да бъде иновационен хъб в този регион на Европа. За последните няколко години, секторът на информационните технологии е отбелязал ръст от над 300% в България, а над 18 000 работни места са създадени. 75% от тези работни места са за хора под 35 години.

Българският еврокомисар Мария Габриел откри ХХI Национален фестивал на детската книга в Сливен

Българският еврокомисар Мария Габриел откри ХХI Национален фестивал на детската книга в Сливен

Цифровите инструменти позволяват достигане до децата със...

на 08.05.2019

Това заяви българският еврокомисар и водач на листата на ГЕРБ/ЕНП на предстоящите избори за ЕП Мария Габриел по време на среща с представители на IT сектора от Сливен и региона. „Към момента в Европа липсват около 350 000 IT специалисти, а през 2020 година те ще са 500 000. За това тази тема за мен е изключително важна.

Цифровизацията не е бъдещето, тя е нашето настояще. Чрез нея се променя ученето, пътуването и чисто човешките взаимоотношения“, каза Мария Габриел. Тя припомни, че има възможност за платени от ЕК стажове, които могат да помогнат на стартиращите, малките и средните компании да наемат стажанти. „Стажантската програма „Цифрова възможност“ е пилотен проект, който предлага на студенти от всички дисциплини да доразвият дигиталните си умения работейки за участващите компании. Инициативата е финансирана от "Хоризонт 2020" и изпълнявана чрез "Еразмус +". За първите девет месеца са сключени 2800 стажа, като целта е да се обхванат 6000 студенти или наскоро завършили до 2020 г.

От януари тази година програмата е насочена и към Западните Балкани“, обясни Мария Габриел. По отношение на киберсигурността вече има действащо законодателство. За първи път има и европейска рамка за сертифициране на продукти и услуги. Мария Габриел каза, че изключително важна е и темата за стартъпите. „Стартъпите са амбициозни и целта на едно стартиращо предприятие е да се разраства и по възможност с бързи темпове да се изкачва нагоре с крайната цел да стане глобално и да заеме централно място в своята среда.

По моя инициатива създадохме две мрежи, чрез които те могат да работят в по-тясна връзка по между си, да имат достъп до други мрежи и достъп до финансиране -мрежа за стартъпи в Централна и източна Европа, и в Западните Балкани. Мрежата е отворена към всеки, решил да се включи“, каза още Мария Габриел.

Приоритет за нея са и дигиталните иновационни хъбове.

В рамките на мандата 2016 – 2020 година има финансиране от 500 млн.евро. Целта е да има дигитален иновационен хъб във всяка област на Европа до края на 2020 година. "Този хъб ще е полезен на младите и новостартиращи фирми, за да разберат как и в коя ниша да стартират бизнеса си, за има възможности за обучение. В момента има 3 хъба и се готвят още 4. За мен беше важно да има повече средства за осемте държави, в които има най-малко хъбове, сред които е и България, така че се възползвайте“, уточни Мария Габриел. За следващите пет години тя е предложила бюджет от 1,5 млрд евро за дигитални хъбове, като идеята е те да бъдат специализирани – за изкуствен интелект, за киберсигурност, за обучения. В следващите 5 години водеща ще бъде и темата за изкуствения интелект. „Аз съм много горда, че по време на българското европредседателство беше свършена много работа и много важни теми бяха поставени в дневния ред.

От това, че за първи път имаме цифрова програма за Западните балкани и стигнем до суперкомпютъра. Сектори като информационните технологии, автомобилостроенето, микрочиповете, микро и нано технологиите, роботиката продължават да са секторите, в които Европа е шампион. За година и половина, приключените успешно теми вече са 28 от 30. Встъпвайки в длъжност през юли 2017 година, само 6 законодателни инициативи на ЕК бяха завършени.

Част от тези инициативи ги виждаме като полза в ежедневието си - роуминга, премахването на географското блокиране, инициативата.за безплатен интернет. От 15 май ще има намаление на международните разговори. 19 евроцента ще бъде цената на разговор на минута и 6 цента на sms. Срещата в Сливен, на която присъстваха IT специалисти от региона, представители на бизнеса и ученици, се проведе по инициатива на кандидата за евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Камен Костов.

 

Сподели:
Напиши коментар »
(6)
1
Бойко как така, аз нямам нито една къща за гости, построена ми с европари, а крадливата и лъжлива овшорна Импексова кучка Ел Йо има три! Само затова, че не съм близала нечий сладолед ли не можах да се вредя, а кучката Йо е близала сладоледа на СС Момата, и на банкера беглец, или защото е крадлива Цоцаалистка, а може би съвкупност от трите неща! Импексовата Барсалива Курабия, затова, че близа сладоледа на Мавъра, завлече народа Ни със цяло външнотърговско дружество, струващо десетки милиони долари!! И за капак на близането на Мавърския сладолед, се уредила с апартаменти и ателиета на 10но по занижена цена! Е как някой ЧИТАВ, ще гласува за двете Импексови кучки! Нека поне един БСПдирунгел с документи да опровергае тоя факт! Но защо питам тебе Бойко, тия кучки още лаят на свобода и не са в затвора!!
2
Тая ли скумрия ще защитава българските интереси в Европа????Муааахахахаа....Ние българите за скумрии с НЕбългрски имена...НЕ гласуваме...
3
Стига с тази селска гювендия!
4
Те ,те точно заради тази дебелака Ал/сдс/ НЯМА да гласувам за ГЕРБ!!!!!
5
Тая скумрия и за ЕВАНЕ не става та Депутка?
6
Тая скумрия и за ЕВАНЕ не става та Депутка и се прискала да стане?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 3903
архив

Тук е заровен талант, тук - истината, а там истинско злато...
Това не е карта на острова на съкровищата, а пътеводител в гробището.

няма нови новини
Днес: 85
hot
най-четени новини в момента
сега
3453
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Грандиозен пир в Дубай: Христофорос Аманатидис-Таки привика армията си от България - ето защо...
x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за понеделник - ето как започва новата седмица за зодиите
x