Вход
София
Времето в София 23 o C

Мария Габриел: Цифровизирането на библиотечните ресурси ще даде по-бърз достъп до културното ни наследство

Мария Габриел: Цифровизирането на библиотечните ресурси ще даде по-бърз достъп до културното ни наследство

на 09.11.2018
2817
5
Мария Габриел: Цифровизирането на библиотечните ресурси ще даде по-бърз достъп до културното ни наследство
Автор: ПИК
09.11.2018
5
2817

 Съвременните библиотеки като субект и обект на цифровата трансформация бяха във фокуса на третото издание на Националния форум „Библиотеките днес“ 2018, организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“ под патронажа на комисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел, се казва в съобщение от Представителство на ЕК в България.

Конференцията събра лектори и участници от България, Европа и САЩ за дебат относно предизвикателствата пред обществените библиотеки, опазването и достъпа до културното наследство в XXI век, новите технологии и програми в библиотеките, медийната грамотност и цифровите умения. 

„Неотменна е ролята на библиотеките за съхраняване на нашето културно-историческо богатство и предаването му на поколенията. Твърдя го не само като комисар по цифровата икономика и общество, но и като привърженик на историята и културното наследство, познанието, автентичното съдържание. И истински вярвам в силата на цифровизацията да съхрани всичко това. Съществува огромна възможност цифровизираното познание да достигне чрез един клик до нашите граждани, така че те да се ползват от по-голям достъп до културно съдържание, без значение от времето, пространството или физическите ограничения“, заяви комисар Мария Габриел, която обобщи дискусиите в двудневния форум. Тя отбеляза също, че възможностите не са само за гражданите, но също така и за библиотеките - истински да изпълнят мисията си да осигуряват качествени ресурси, за да стимулират креативността, интелектуалното любопитство и да улесняват обучението през целия живот и изследванията във всички общности. 

Комисарят отбеляза и трудностите, пред които библиотеките са изправени, що се отнася до цифровизирането на библиотечните ресурси. То може да бъде скъпо и изискващо голям човешки ресурс, особено за по-малките и регионалните библиотеки. Не винаги те имат достатъчни бюджет и персонал, за да могат да се справят с тези предизвикателства. Мария Габриел представи редица действия на Европейската комисия, които могат да дадат решения на библиотеките. Така например по Програмата за изследвания и иновации са подкрепени 50 изследователски проекта с общ бюджет от 195 милиона евро за културно наследство, цифрови библиотеки, включително изследвания, свързани с триизмерните технологии, виртуалната и добавена реалност. И в момента текат няколко проекта, които използват тези технологии, като Pluggable social platform for heritage awareness and participation и NewsEye. Тези проекти свързват в партньорство библиотеки, музеи и университети с предприятия за информационни и комуникационни технологии от девет различни държави членки. 

„Говорейки за цифровизацията и библиотеките обаче трябва да обърнем поглед към темата за цифровите умения. Каквито и стратегии да изработваме, каквито и мерки да предлагаме, ако хората не разполагат с нужните умения да търсят и работят с библиотечните ресурси онлайн, то цифровизирането на тези ресурси няма да постигне търсените резултати. Горда съм, че българските библиотеки оценяват в пълна степен важността на цифровите умения и организират дейности, с които да помогнат на хората от своите общности за придобиването на такива. В тазгодишното издание на Европейската седмица на програмирането например библиотеките проведоха десетки инициативи за първи стъпки в програмирането. Библиотеките са обществени пространства, в които хората имат доверие. Цифровите услуги на библиотеките са от съществена важност за онлайн аудиторията. Ние също така се нуждаем от библиотеките като надеждни посредници в нашите общности, за да имаме информирани граждани с критично мислене, които знаят да боравят с информация и в същото време са способни да различават дезинформацията“, заключи комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел. 

Сподели:
свързани новини
Мария Габриел: Над 500 са регистрираните до момента трансгранични стажове по схемата "Цифрова възможност" Мария Габриел: Над 500 са регистрираните до момента трансгранични стажове по схемата "Цифрова възможност"
Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество...
на 27.10.2018
Напиши коментар »
(5)
1
Не може даже и да лапа ... Аман от Предатели!
2
колко книги е прочело досега? Добре, че Цветанов я беше срещнал на някакъв кръстопът и й даде зелен светофар към ЕС и големите пари.
3
Интересно, колко книги е прочела калинката през живота си. Какво, калинке правим с т.н. авторски права, които за последните 30 години са се увеличили във времето с още 30 години, а в някой страни и с още 50. За какви електронни масиви става дума, когато за 5 години знанията и науката се обновяват на 100%. За знания, които даже не са и преведени на български. Ще цифровизирате книги на червени дебили, които и днес и в миналото никой не чете, защото няма четящи хора - масово четящи хора. Ще цифровизирате хиляди измамни книги, написани за да мамят общество по времето на комунизма, както днес платените медии на бившите комуняги и техните наследници лъжат и мамят обществото, колко добре живее народа, а вие колко сте загрижени за него.
4
Загрижила се, Мършата ...
5
ГЕНЕРАЛ РАДЕВ: Уважаеми депутати, българите притежават стари автомобили, не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови. Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък. Демографският срив и емиграцията са комплексна оценка за моралната и социалната криза в обществото. Тя не може да бъде скрита зад скромните проценти на растежа. Кризата налага радикално преосмисляне, възвръщане към демократичните принципи и закона и политика, ориентирана към човека. Преди 29 години демократичните промени започнаха със смяна на върха. Днес демократичните свободи се нуждаят от широка, гражданска подкрепа. Това изисква характер и усилие. Всеки ден, от всеки човек. Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад. Убеден съм, че заедно, няма да го допуснем. Българският народ съзнава, че може да сбъдне своя огромен потенциал само в свободна и демократична държава. Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност. Но всяка порочна система е исторически обречена. Вярвам, че заедно ще защитим своите граждански и социални права, ще изведем България на пътя на закона и благоденствието. Румен Радев президент на България
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за президент на България?
Общо гласували: 15141
архив

Когато Чък Норис обядва, храната сама се нарязва и се слага в устата му.

няма нови новини
Днес: 210
hot
най-четени новини в момента
сега
3123
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Огнен ад в София - черни кълба дим се издигат над столицата (СНИМКИ)
x
Астролог: Денят е посветен на любовта
x