МАСОВ МОР: Над 500 застрашени лешояди са умрели от отравяне в Ботсвана

Африка

МАСОВ МОР: Над 500 застрашени лешояди са умрели от отравяне в Ботсвана

3291
на 22.06.2019
МАСОВ МОР: Над 500 застрашени лешояди са умрели от отравяне в Ботсвана
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

537 лешояди и два бледи орела са открити мъртви в североизточната част на Ботсвана, съобщава Би Би Си. Предполага се, че те са яли отровена мърша на слонове, убити от бракониери. През май месец южноафриканската държава си навлече критики от природозащитници, след като отмени забраната за лов на слонове.

препоръчано

Повечето от отровените птици са белогръди лешояди. 17 от тях са белоглави, а 28 - качулати лешояди, които са критично застрашени от изчезване, отбелязва БНТ.

Очевидци алармират, че кръжащите около трупове лешояди могат да бъдат видени от километри и по тази причина бракониери често ги отравят, за да не бъде проследена дейността им. Според експерти, това е едно от най-големите документирани масови избивания на застрашени видове в историята.

През май месец Ботсвана вдигна забраната за лов на слонове, въведена през 2014 година от бившия президент Ян Кама. Общият брой слонове на целия континент Африка е 415 хиляди. В Ботсвана популацията им е около 130 хиляди, което я превръща в страната с най-много слонове.

Отмяната на забраната беше аргументирана от правителството с зачестелите случаи на унищожаване на земеделски площи от големите бозайници, включително и убийство на хора.

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Везните обмислят раздяла, Лъвовете пълнят портфейла ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Везните обмислят раздяла, Лъвовете пълнят портфейла
ПИК TV x
ПИК TV! Борисов: Ние не ходим по паркингите да взимаме пари, съдебната система да решава за Ибрямов. Готвят уйдурма с машините (ВИДЕО) ПИК TV! Борисов: Ние не ходим по паркингите да взимаме пари, съдебната система да решава за Ибрямов. Готвят уйдурма с машините (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК