Математикът Лъчезар Томов: Задължителни маски, дистанция и имунизация! Не може преподавателите да се върнат в клас без ваксини

Акценти

Математикът Лъчезар Томов: Задължителни маски, дистанция и имунизация! Не може преподавателите да се върнат в клас без ваксини

80067
на 11.01.2021
Математикът Лъчезар Томов: Задължителни маски, дистанция и имунизация! Не може преподавателите да се върнат в клас без ваксини
Автор:   ПИК

Първата седмица след празниците имаме плато на заразяването и засега изглежда, че "ефектът" на празниците е по-малък. Което означава, че повечето хора са празнували разумно. Това заяви пред БНТ математикът д-р Лъчезар Томов.

препоръчано

"Аз се притеснявам повече от отварянето и затварянето. Защото случаите ще се умножат, няма да се прибавят", отбеляза той.

"Имаме достатъчно пространство за ръст на заболелите и смъртността. Коефициентът на смъртност е рекорден за последните 70 години", коментира математикът.

Според него от ваксини не се получават реинфекции: "Ваксината таргетира една област на вируса, която е еднаква за всички щамове, така че вие сте защитени от всички щамове".

Той е убеден, че 70% от световното население може да бъде имунизирано, въпрос на време и доставка. "При всички положения основната икономическа политика, за да имаме стабилна икономическа политика е, ускоряваяне максимално на ваксинирането", заяви Томов.

"Искам да кажа нещо положително - че наблюдаваме с всеки изминал ден, че все повече хора се имунизират - не им порастват рога, не се превръщат в "чудовищни" герои, не се променят.. Мисля, че ще мине един критичен праг, след който всички ще се ваксинират, още повече че те ще започнат и да пътуват", отбеляза гостът. 

Според него високият процент на ваксинация в Израел се дължи не само на високия стандарт, но и на коефициентът на интелигентност, който бил с 15% над нашия: "Израел са отличници във всичко и винаги са били".

"Комбинацията от ограничаване на контакти, спазване на мерки и ваксинацията, може да доведе в по-далечна перспектива даже до изчезване на вируса", прогнозира той.

"Няма нужда дълго време да сме в извънредно положение. Ако носим 100% маски, както е в държави като Сингапур например, можем да разхлабим мерките напълно. Ако искаме да имаме училище, това трябва да е по нови правила и след имунизации. Не може преподавателите да се върнат в клас без ваксини. Това е толкова рискова професия, че само млади мъже се записват, сякаш са в Отечествен фронт", заяви той.

Лъчезар Томов призова: "На много места може да се ходи с маска - във фитнес, в мол. Липсата на вътрешна дисциплина води до външна дисциплина. така че колкото са по-съзнателни хората, толкова по-бързо ще започнат да живеят по-нормално".

"Стига да има дозите, може да се стигне и до 40 хиляди ваксинирани на ден", прогнозира д-р Лъчезар Томов.

Сподели:
Бомба x
4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си 4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 126
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това