Мая Манолова задмина Тодор Живков - той правеше деца на всички, а тя ще строи ясли и градини за всяко

Политика

Мая Манолова задмина Тодор Живков - той правеше деца на всички, а тя ще строи ясли и градини за всяко

125361
на 09.10.2019
Мая Манолова задмина Тодор Живков - той правеше деца на всички, а тя ще строи ясли и градини за всяко
Автор:   Ива Николова

Липсата на езикова култура е най-страшният бич за всяка публична личност, особено ако е политик и особено ако е в кампания. Освен палавите роклички, които разголват нависоко бедрата на червената "независима" кандидатка за кмет на София Мая Манолова, лоша шега започна да ѝ играе и неспособността ѝ да се справя с думите.

препоръчано

В желанието си да се хареса на кого ли не и да обещава какво ли не, Манолова задмина и предишния си дългогодишен патрон от времето, когато е учила за дружинна ръководителка във Висшето комсомолско училище в Москва - Тодор Живков.

Вчера в нарочен режисиран запис Мая Манолова обеща "ясли и градини за ВСЯКО ДЕТЕ". Сиреч, колкото деца, толкова ясли и градини. Понеже, ако ставаше дума за ясли и градини, които да поберат всички деца, тогава трябваше да обещае ясли и градини за ВСИЧКИ ДЕЦА. Тъй като яслата и градината не е нещо персонално, да речем, като "коледни надбавки за ВСЕКИ ПЕНСИОНЕР", а обществени заведения, в които трябва да има места за ВСИЧКИ ДЕЦА.

Че на това отгоре една обслужваща Манолова медия е дозадълбочила чудовищния ѝ езиков гаф, като написала заглавие: "Мая Манолова: До края на мандата ще има ясла и и градина за всяко дете!". Тъй де, ако някой се чуди, да не се чуди: по една ясла и по една градина за всяко дете.

Освен че дамата очевидно не е на "ти" с българския език, явно се ръководи и от светлия пример на своя предишен пръв партиен и държавен ръководител Тодор Живков. При откриването на завод за велосипеди, той казва пред местните хора, че са им направили завод и ще им направят и детски градини. "Ама, другарю Живков, тук нямаме деца", апострофират го хората. "Ще ви направим и деца", обещава щедрият Първи.

И Манолова - така, обещава да има ясли и градини за всяко дете. Обаче как ще ги има. Ето как: "В нашата програма е залегнало изискването до края на мандата да бъдат изградени ясли и градини за всяко дете".

Чия е тая "наша програма, при положение, че Манолова е "независима" кандидатка за кметица и няма нито партия нито дори листа с кандидати за общински съветници? Чие е това "изискване" и в кой закон е записано? Чии е тоя "мандат", по време на който ще трябва да се строят несметен брой ясли и градини? И кой се крие зад безличната форма "да бъдат изградени", в смисъл кой ще ги "изгражда", т.е., построи?

Тия неща изобщо не стават ясни - по време на нечий мандат, някакво изискване някой да строи ясли и градини и то не където са необходими, а за ВСЯКО ДЕТЕ!

Освен, ако Манолова не иска да каже, че тя не храни никакви илюзии, че ще стане кмет, затова хвърля разни фишеци насам-натам, а пък онзи, който стане кмет, да знае какви са "изискванията".

Може би напористата бърборана иска да каже, че в НЕЙНАТА програма е залегнало ИСКАНЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ за ВСИЧКИ ДЕЦА да има места в яслите и градините, което означава, че трябва да се построят и нови.

Дай Боже, прирастът на населението най-сетне да стане положителен!

Дай Боже и тия, дето обикалят по чаршията на общественото доверие, да се научат да казват това, което искат да кажат. За Манолова това вече е безнадеждно късно. Но и не ѝ трябва. Не само защото няма да стане кмет, което ѝ развързва езика да бръщолеви, каквото си ще. Но и защото обещаното, в крайна сметка, не е дадено.

Само че ако ще управлява и така, както говори, най-добре да се научи да управлява първо себе си и тогава да се провиква: аз съм алтернативата... на онова, което е изграждала цели десетилетия.

Както казваше един литературен критик на свой колега - новопокръстен демократ в зората на промените, когато се искаше всичко да бъде разградено: "Какво ще разграждаш, монтажнико стар?".

Сподели:
Бомба x
Защо мъжете обичат телефонния секс Защо мъжете обичат телефонния секс
ПИК TV x
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред ПИК TV с гръмовни разкрития за сценария на Радев, дуото Петков-Василев и задкулисния им гуру Прокопиев: Няма разлика между президента и Божков - единият управлява протеста, другият излезе с юмрука (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред ПИК TV с гръмовни разкрития за сценария на Радев, дуото "Петков-Василев" и задкулисния им гуру Прокопиев: Няма разлика между президента и Божков - единият управлява протеста, другият излезе с юмрука (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това