МВР на автопилот! Рашков и Демерджиев докараха бум на пияните и дрогирани шофьори, на наркоразпространението, телефонните измами и битовата престъпност

Час Пик ГЛАВНА

МВР на автопилот! Рашков и Демерджиев докараха бум на пияните и дрогирани шофьори, на наркоразпространението, телефонните измами и битовата престъпност

49514
на 11.10.2022
МВР на автопилот! Рашков и Демерджиев докараха бум на пияните и дрогирани шофьори, на наркоразпространението, телефонните измами и битовата престъпност

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Рецидивист преби със стол възрастно семейство в село Ветрен за два телефона и едно яке. Пострадалите - мъж на 71 г. и жена на 69 г., били пребити след като обяснили, че нямат пари. Двамата са в болница. Пореден пример за битова престъпност.

препоръчано

Поглеждайки към безконтролно вихрещата се престъпност на всички нива – от ежедневни тежки катастрофи, причинени от пияни и дрогирани шофьори, в това число и полицаи, през бума на наркоразпространението, телефонните измами, та да стигнем до подновената вълна от битова престъпност – можем да си направим един тъжен извод. За мнозина в България явно тези случаи са не човешки съдби, а просто част от черните хорники или сводките на полицията. В противен случай някой щеше поне да се опита да ги спре.

Проблемът е, че от близо две години полицията е поставена на автопилот. Проведената чистка в МВР на неудобни кадри, налагането на реваншизъм, както и политическата употреба и най-важното – войната на МВР с прокуратурата, които провокира бившият вътрешен министър Бойко Рашков, нанесоха непоправими щети на сектор „Сигурност“. Именно това доведе и до усещането у част от представителите на криминалния контингент, че очевидно няма кой да ги накаже за стореното, а с това и престъпността чуствително се повиши, доближавайки се до нивата от 90-те години, които смятахме, че сме позабравили.

Всички тези констатации не са от днес и няма да се променят от самосебе си. През последните седмици най-остро ги виждаме поставени от страна на главния прокурор Иван Гешев и от прокуратурата. Всъщност, именно заради политически битки за власт и постове през последната година и половина прокуратурата и лично Гешев останаха единствените, които изобщо говорят по въпроса. Ръководството на МВР, контролните органи, представителите на партийния елит у нас просто вдигнаха ръце и оставиха престъпността да се вихри. Всички помним обаче това, че именно Гешев бе този, който още при встъпването си като главен прокурор постави темата за битовата престъпност на дневен ред. Той беше човекът, който активира прокуратурата да работи с приоритет по случаи на насилвани деца, бити, ограбвани, тормозени възрастни хора в малките населени места.

Не виждаме подобна загриженост за решаване на най-острите проблеми обаче при един от най-отговорните фактори в държавата по въпроса - настоящия служебен министър на МВР Иван Демерджиев, а за високомерния Бойко Рашков, този проблем изобщо не съществуваше, защото по думите му имал солидни успехи в борбата с престъпността. То при Рашков проблем и с нелегална миграция нямаше, а всички виждаме реалността. Последните двама министри на МВР демонстрират привидно загриженост, докато обикалят телевизионните студиа, но реални действия отсъстват.

Голяма вина за ръста на престъпността имат и мнозинствата от последните два-три парламента, които се занимаваха единствено с лобистко законодателство, нарушавайки разделението на властите и ограничавайки правомощията на съдебната власт.

Затова и с право прокуратурата от няколко седмици настоява, че диалогът между институциите е сринат и трябва да бъде подновен. Политическите борби буквално са подкопали основите на държавността и са пуснали духа на престъплността от бутилката. Всичко това е описано съвсем синтезирано в последното становище на държавното обвинение: „Това са последствия от съзнателното, систематично уронване на престижа на съдебната власт, от политическите атаки срещу прокуратурата, включително и персонални такива, от нарушаването на нормалното конституционно функциониране и взаимодействие между институциите в правоохранителната система, от използването им за лични, егоистични и властови цели“.

Наистина това са последниците. Но това трябва да го разберат основно политиците в новото Народно събрание, началниците на дирекции в МВР, самият министър на вътрешните работити и всички онези въководители на държавни институции, които вместо да се занимават с нелепи опити за дискредитиране на прокуратурата и подмяната на главния прокурор, е редно да свалят превръзките от очите си и да осъзнаят, че с поведението си рушат държавата. Защото и утре ще се събудим с поредните зловещи новини за нови жертви на политическото ни безвремие и безхаберие. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Военен прокурор проговори докъде стигна разследването на катастрофата с Кирил Петков край Аксаково: Лидерът на Промяната и Найо Тицин са разпитани, очакват се резултатите от комплексна експертиза (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Военен прокурор проговори докъде стигна разследването на катастрофата с Кирил Петков край Аксаково: Лидерът на "Промяната" и Найо Тицин са разпитани, очакват се резултатите от комплексна експертиза (ВИДЕО)
ново
Днес: 28
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК