Медведев: Дали Земята ще се пръсне на парчета зависи изцяло от благоразумието на Запада

Европа

Медведев: Дали Земята ще се пръсне на парчета зависи изцяло от благоразумието на Запада

35680
на 17.07.2024
Медведев: Дали Земята ще се пръсне на парчета зависи изцяло от благоразумието на Запада
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

На Русия всъщност беше обявена война от страна на НАТО. Това заяви в интервю за „Аргументи и факти“ бившият президент на Русия и бивш министър-председател Дмитрий Медведев, който в момента заема длъжността заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация.

препоръчано

Той беше попитан дали НАТО може да се разширява безкрайно или има граници, чието достигане би довело до експлозия.

„НАТО вече кипи и бълбука с всичка сила. Процесът на кипене на фекална вода в чайника на алианса достигна най-високата си точка, когато блокът безцеремонно се намеси в Украйна. И скоро, поне така се надявам, капакът ще бъде изстрелян от вонящия съд. От самото начало обърнахме внимание на НАТО, че присъединяването на Украйна не е просто пряка заплаха за националните интереси на Русия. Това по същество е обявяване на война, макар и със закъснение. Всичко бе безрезултатно. Действията, които противниците на Русия предприемат срещу нас от години, разширявайки алианса и подхранвайки киевските неонацисти, са подходът на НАТО към точката, от която няма връщане. Дори въпреки факта, че Украйна не е, и, както изглежда, никога няма да стане член на алианса. Тук по-важното е не формалната, а реалната страна на проблема“, каза заместник-председателят на руския Съвет за сигурност.

Той обаче добави, че днес Русия няма да атакува НАТО, „още по-малко да превърне жителите на неговите страни във фин радиоактивен прах“.

„Всичко това е бълвоч на западната пропаганда. Но всякакви опити на враждебен към нас блок да прокарва свои егоистични интереси на територията на бивша Украйна или в други исторически близки до Русия държави ще продължат да срещат нашето адекватно противодействие. И колкото повече такива опити има, толкова по-сурови ще стават отговорите ни. Дали това ще разпръсне цялата планета на парчета зависи единствено от благоразумието на „другата” страна. Досега, за съжаление, не го е показала. Поведението на лидерите на НАТО днес прилича на хаотичен танц на зомбита, адски труп танцува на ръба на адската бездна, която се разкри пред човечеството“, смята Медведев.

Няма и не може да има смисъл от преговори за съдбата на Украйна, заяви Дмитрий Медведев.

Той отбеляза, че Русия, реагирайки на опитите да бъде въвлечена Украйна в НАТО, трябва да „премине към пряк военен отговор в рамките на Специалната военна операция“.

„Сега на Запад няма с кого да говорим. И като цяло не става дума за нищо. Тъпи посредствености, треперещи от жажда за власт, средни селяци, които се докопаха до кормилото с помощта на Вашингтон. С други думи, те са тежки, тесногръди васали на Съединените щати. Смисълът на техните действия е един и същ – да говорят едно и да правят съвсем различно, но най-важното – в ущърб на интересите на Русия“, каза бившият президент.

Според него „на такива безхаберници не може да се има вяра“.

„В крайна сметка на никого в СССР (за разлика, между другото, от Америка) никога не му е хрумвало да преговаря за мир с Хитлер в края на войната. Само пълно и безусловно предаване. И сега е необходимо да действаме по същия начин – да принудим бивша Украйна към мир изключително при руските условия“, убеден е Медведев.

Бившата икона на руските либерали съжалява, че украинските нацисти не са били избесени на Майдана.

Русия трябваше да започне да ликвидира киевския режим много по-рано, изтъкна Дмитрий Медведев.

„Въпросът е не трябваше ли операцията да започне по-рано? Тук няма ясен отговор. От една страна, режимът в Киев можеше да си счупи врата още през 2000-те години, като отстрани корумпираните политици от властта и обеси най-омразните нацисти на Майдана. От друга страна, подобни конфликти изискват натрупване на икономическа и военна мощ, тъй като е очевидно, че дори тогава намесата на страните от НАТО е била почти неизбежна, въпреки всичките им уверения в приятелство и партньорство с Русия. Днес страната ни е много по-силна, отколкото беше преди 20 години, и много по-подготвена за такъв конфликт“, каза политикът.

В същото време той смята взаимното уважение и ненамесата в делата на други държави, разчитайки на дипломатически усилия, а не на военна мощ или финансови подкупи, за правилна норма на поведение в съвременния свят.

„Ние сме за справедлив и многополюсен световен ред. Ние се ръководим от духа и буквата на международните договори. Въпреки това, в случай на заплаха за нашата сигурност, независимост и суверенитет, ние имахме право да използваме сила за самоотбрана, включително да действаме проактивно. Това беше направено изцяло в съответствие с Устава на ООН“, заключи Дмитрий Медведев.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 октомври - приходите на Телците са впечатляващи, положителна промяна в личния живот на Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 октомври - приходите на Телците са впечатляващи, положителна промяна в личния живот на Стрелците
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК ТV! Бойко Борисов БЕСЕН: 217 милиона лихви сме платили само заради глупостите на Промяната. Вече ми поставят условия кой да е премиерът (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК ТV! Бойко Борисов БЕСЕН: 217 милиона лихви сме платили само заради глупостите на "Промяната". Вече ми поставят условия кой да е премиерът (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 133
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК