ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Продукти:
140 г захар, 3 яйца с разделени жълтъци и белтъци, 40 г меко масло, оставено на стайна температура, 80 г смлени орехи, 3 с.л. брашно - около 30 г, щипка сол, 1 ч.ч. големи зърна грозде (червен сорт кардинал и бял - царица или булгар). За меденото грозде: 1 ч.ч. разполовени и почистени гроздови зърна, предимно бели и по-малки, 1 с.л. краве масло, 1 с.л. мед.
Приготовление:
В загрят на среден огън тиган разтопете маслото и прибавете гроздовите зърна, оставете на огъня докато започнат да омекват, като разбърквате от време на време.Сложете меда, увеличете котлона за кратко, намалете пак и оставете на тих огън 2-3 минути. В купа разбийте с миксер захарта, жълтъците и маслото - около 3 минути, докато сместа побелее и стане кремообразна и леко пухкава.Смесете смлените орехи, брашното и солта, разбъркайте ги и на два приема прибавете към жълтъчната смес.В сух и чист съд разбийте добре белтъците на сняг, докато започнат да образуват връхчета.Добавете ги постепенно на части към тестото, като всеки път разбърквате бавно и внимателно до усвояването им, за да не спаднат.Разпределете сместа в намаслени купички или тава (ако използвате купички, напълнете ги до половина или максимум до 2/3 от обема).Във всяка купичка сложете отгоре по четири половинки гроздови зърна, предварително разрязани и почистени от семките. Печете в загрята на 170 градуса фурна 25-30 минути или малко повече, ако сместа е в общ съд. Когато са готови, изчакайте 3-4 минути на отворена фурна, след което ги извадете.
Гарнират се с меденото грозде и бита или заквасена сметана, сладолед или изцедено кисело мляко.