Вход
София
Времето в София 0 o C

Медиците от „Спешна помощ“ – София изнемогват – сигналите скачат лавинообразно

Медиците от „Спешна помощ“ – София изнемогват – сигналите скачат лавинообразно

на 26.10.2020
11898
0
Медиците от „Спешна помощ“ – София изнемогват – сигналите скачат лавинообразно
Автор: ПИК
26.10.2020
0
11898

В разгара на пандемията спешните медици са залети от сигнали. Голяма част от хората, които звънят на телефон 112 са със симптоми или са заразени с коронавирус. Това означава екипите да отидат на адреса с предпазно облекло, което допълнително забавя реакцията. Има ли опасност пациенти да останат без бърза помощ.

През последните дни, когато се забелязва и скок в броя на заболелите, в „Спешна помощ” -София са на ръба на възможностите си. За да се справят, тук работят повече екипи от обикновено. Това, казват медиците, е единственият шанс да се отзоват на всеки сигнал. Ето и пример - само за 12-часовото дневно дежурство в неделя, на тел 112 са подадени над 300 сигнала за хора, които се нуждаят  от медицинска помощ. Близо 120 от тях са били за доказани, съмнителни и контактни на  заразени от  COVID- 19, предаде Нова .

С лавинообразното нарастване на броя заразени расте драстично и броят на сигналите към 112.  Лекарите, които работят в „Спешна помощ” казват, че не рядко хората преувеличават, за да са сигурни, че помощ ще дойде.

„Ние сме линия която изпълнява спешност. А отиваме да направим една визитация”, заяви д-р Ана-Мария Николаева  от  ЦСМП- София.

Още по-опасни са случаите, когато хората премълчават част от симптомите си. Защото всеки път, когато има съмнителен, контактен или доказано заразен с COVID – 19, медиците прилагат специални мерки за безопасност.

 

“Kогато получим сигнал за COVID- 19 или съмнения .. екипът, където и да е в София трябва да се върне в централата, да се облече в пълно предпазно облекло”, посочва Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП – София.

СТАВА НАПЕЧЕНО: Забраниха отпуските в столичната Спешна помощ

СТАВА НАПЕЧЕНО: Забраниха отпуските в столичната Спешна помощ

От началото на пандемията работим в пълна бойна...

на 26.10.2020

Чак след това екипираните медици се отзовават на сигнала.  Ситуацията става по-сложна, ако пациентът се нуждае от хоспитализация. Защото не винаги има легла.

„Случва се докато линейката пътува до определената болница, ако е останало едно единствено -  да се изчерпа и да ходи в следваща и по-следваща болница…”, заяви Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП – София.

Когато остави пациент в болницата, екипът се прибира в централата. Където и медиците и линейката минават през пълна дезинфекция, за около час

„Само дезинфекцията е час, за да отидем, да го прегледаме…минимум 2 часа ..” разказва спешен медик. „През това време сигналите не спират”, допълва Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП – София.

За да се справят с повечето сигнали – медиците трябва да работят извънредно. Така, ако по принцип на едно дежурство  има между 15 и 18 екипа, то през днешния ден са 25.

И въпреки че екипите са повече от обикновено, то спешните медици са изключително натоварени. Часът е около 1 по обед . А паркингът пред столичната „Спешна помощ” е празен. Всички са на адреси.  Така, за да могат да се отзовават само на спешните адреси, медиците молят – на спешния телефон да се подават само спешни сигнали. Иначе може да е фатално.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 20229
архив

Мъж си купил пъзел. След като се трудил денонощно в продължение на две седмици, наредил пъзела.
- Виж какво направих! - похвалил се той на приятеля си.
- Страхотно! Колко време ти отне?
- Само две седмици.
- Това малко време ли е?
- Разбира се, че е малко. Виж, на кутията пише "от 2 до 4 години".

x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов: Не искам да чувам за проблеми със заплащането на медиците от първа линия (ВИДЕО)
x
Проучване установи - колко време е нужно, за да се влюбите
x