Вход
София
Времето в София 10 o C

Мераклиите да учат висше в чужбина намаляха с 5% заради коронавируса

Мераклиите да учат висше в чужбина намаляха с 5% заради коронавируса

на 28.09.2020
5336
0
Мераклиите да учат висше в чужбина намаляха с 5% заради коронавируса
Автор: ПИК
28.09.2020
0
5336

Над 5000 български студенти започват образованието си в чужбина тази година. За пореден път сред най-привлекателните места за следване във ВУЗ са Великобритания и Нидерландия.

Забелязва се обаче и отлив на български кандидати за образование в чужбина. Основните притеснения са свързани с коронавируса и несигурността от кризата, информира БТВ.

Пандемията наложи и повечето университети да съчетаят хибридния модел на обучение - онлайн и присъствено. Съображенията, очаквано, са по здравни причини с цел да се предотврати разпространението на заболяването.

Около 1200 наши студенти ще учат в британски университети. Това е спад с 10% спрямо миналата година. Желание за кандидатстване има и след Брекзит. Първите постъпили кандидатури са за компютърни науки, математика и право.

Отбелязва се ръст при българските кандидати за университети в Нидерландия. Те са с повече от 400 души спрямо миналата година - от 3200 на 3680. Наблюдава се ръст в интереса на наши възпитаници към Италия, Дания, Швеция, Белгия и Франция.

От международното изложение "Световно образование" отчитат повече заминали ученици в средното образование с 27%. Те избират Англия, Швейцария, Италия и Германия.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34293
архив

Полицай спира автомобил: – Добър ден, капитан Иванов, 20 лева глоба! – Ама как 20 лева, какво съм направил? – попитал учудено водачът. – Абе, децата ми няма да умират от глад, докато направиш нещо!!

x
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Ето кои са трите най-големи красавици сред зодиите
x