Вход
София
Времето в София 10 o C

МЕРКИТЕ: Екатерина Захариева проговори за щаба и ще падне ли извънредното положение след 13 май

МЕРКИТЕ: Екатерина Захариева проговори за щаба и ще падне ли извънредното положение след 13 май

на 02.05.2020
71568
0
МЕРКИТЕ: Екатерина Захариева проговори за щаба и ще падне ли извънредното положение след 13 май
Автор: ПИК
02.05.2020
0
71568

Извънредното положение е до 13 май и няма нужда да се удължава след тази дата. Това обаче не означава, че всички мерки ще отпаднат, защото още сме далеч от справянето с пандемията. Както виждате, мерки се облекчват всеки ден. Премиерът и хората от щаба разговарят ежедневно по темата и преценяват коя мярка да се облекчи. Утре ще имаме заседание на Министерския съвет, на което ще обсъдим промените в закона така, че извънредното положение да не се продължава след 13 май, но определени мерки да продължат да важат. За мен мерките, които ще трябва да спазваме още дълго време, са социалната дистанция, носенето на мсаки в градския транспорт и магазини. Все още съществуват предупреждания за пътуване, както между държавите в Европа, така и за вътрешните придвижвания.

Това каза по Канал 3 вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод последните разхлабвания на изолационните мерки. "Всички в Националния оперативен щаб понесоха огромна тежест и продължават да я носят. Пак ще повторя, че премиерът и членовете на щаба разговарят ежедневно. Това, че няма да има брифинги, не означава, че щабът няма да работи. Трябва да имаме уважение към тези хора. У тях се натрупа умора.

"Днес четох много глупости по темата за спирането на брифингите. Истината е, че брифингите отпаднаха по тяхно желание", разкри Захариева.

"Свободното придвижване на хора в ЕС не работи. Направихме всичко възможно и поне стоките се придвижват чрез "зелените коридори". В началото на кризата беше много тежка ситуацията с нашите сънародници зад граница, които искаха да се приберат. Имаше много бедстващи българи. Първите тежки вълни отминаха и ситуацията се нормализира. Сега вече имаме и обратната вълна - върнали се българи, най-вече от държави от ЕС, които искат да се приберат в държавите, откъдето са дошли. Постоянно пребиваващите в тези държави няма да имат проблем да се приберат там. Преди 10 дни ЕК излезе със стратегия за първоначално излизане от кризата. Това е само първият етап, защото тази криза ще продължи дълго. Първата препоръка е за отварянето на границите между съседните държави. В постоянен разговор сме с всички външни министри. Само когато има пълно единодушие, тогава ще говорим за възстановяването на нормалния живот и нормалните пътувания. Всички държави удължават рестрикциите за пътувания", категорична е Екатерина Захариева.

"През седмицата разговарях с посланик Херо Мустафа. Тя ми съобщи, че летните бригади за студенти в САЩ към момента не са отменени. Те са отложени до 12 май. Трябва да изчакаме до 12 май и да видим дали ще бъдат отменени. Ако някой получи виза, ние не можем да го спрем да пътува. Моята препоръка още от февруари месец е да не се пътува, без това да е наложително. Аз останах много изненадана колко хора тръгнаха на екскурзии, дори след като беше обявено извънредното положение. Следващата седмица отново ще имаме разговор с посланик Херо Мустафа и ще продължим темата за отпадането на визите за български граждани", каза още вицепремиерът.

 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34769
архив

Само българинът може: 1. Да дава акъл, дори да не разбира. 2. Да може да прави всичко, без да учил за него, 3. Да иска европейска заплата, без да работи. 4. Да чака друг да го оправи. 5. Да даде половината си заплата за лотарийни билети и после да излезе на протест... за цената на тока...

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
СВЯТ ДЕН: Тази светица изтърпяла страшни мъчения заради вярата си, а тези две прекрасни имена трябва да почерпят
x