Месо, плодове и зеленчуци с неясен произход се продават по празниците

ЧАС ПИК

Месо, плодове и зеленчуци с неясен произход се продават по празниците

4677
на 27.12.2013
Месо, плодове и зеленчуци с неясен произход се продават по празниците
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

При проверки на търговски обекти от 22 до 26 декември инспекторите са установили несъответствия и нередности. Това каза в интервю за Агенция „Фокус”Райна Иванова, началник отдел „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

препоръчано

Пет от десетте получени сигнала от потребители са основателни, подчерта тя. „Едната проверка беше по сигнал за продажба на пазар на свинско трупно месо. Колегите от областната дирекция извършиха проверка. При извършената проверка беше установено, че това свинско трупно месо няма идентификационна маркировка, не е подпечатано от официален ветеринарен лекар, не е минало следкланичния и предкланичния преглед, нямало е и документ за произход на това месо”, обясни Иванова. Това месо е било с неизвестен произход и поради тази причина е насочено за унищожаване в екарисаж.
Другият сигнал е бил за замразени патици в един хипермаркет, за които клиентът се е съмнявал, че тези патици са доставени замразени, а пък се продават в обекта като охладени. При проверката се установи, че наистина те са получени като охладени и като охладени се продават, но поради причината, че на етикетите не беше отбелязан партидният номер, беше съставен акт на управителя на магазина – акт за установяване на административно нарушение, каза още Иванова. Друг сигнал има получен в БАБХ за продажба на плодове и зеленчуци на пазар в град в страната. При извършената проверка се установи, че тези плодове и зеленчуци нямаха документ за произход – земеделският производител не можа да докаже на инспекторите, че са от български произход продуктите, че са произведени от него, за което също му беше съставен акт за глоба, акт за установяване на административно нарушение, допълни Райна Иванова.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК