Местят и втората статуя от Хераклея Синтика в музея в Петрич

Животът днес

Местят и втората статуя от Хераклея Синтика в музея в Петрич

11509
преди 4 часа
Местят и втората статуя от Хераклея Синтика в музея в Петрич
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Нова двуметрова статуя беше открита в античния град Хераклея Синтика. Археолозите я намериха в петък следобед в канализацията на античния град, близо до Петрич.

препоръчано

Преди месец на същото място откриха и първата изключително ценна статуя. Сегашната находка е от мрамор, размерите ѝ са внушителни. Открита е легнала по лице, но липсва главата ѝ.

Тя ще бъде преместена в музея в Петрич на 3 октомври, каза пред Нова телевизия проф. Людмил Вагалински.

“Тази статуя е подобна на първата, която открихме – отново е на млад мъж. Като иконография може да датира от същото време. Със сигурност статуите са свързани, поставени са симетрично от двете страни на канала. Би трябвало да ги разглеждаме като един комплекс. Неслучайно точно тези две са подбрани да бъдат тук. През 2018 г. намерихме друга статуя непосредствено до канала. Очевидно те са свързани и като история, и като персонажи”, каза още проф. Вагалински.

“За пренасянето на новооткритата находка ще използваме същия сандък и кран, който ползвахме и за първата статуя. Не се очаква да бъдат открити други статуи на това място”, коментира археологът.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 67
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК