Вход
София
Времето в София 17 o C

Мечът на Севт ІІІ пази корените български

Мечът на Севт ІІІ пази корените български

Свастиките на тракийския цар са и върху плащеницата на Калоян
на 12.04.2013
25374
5
Мечът на Севт ІІІ пази корените български

Изложбата "Мечът на Севт ІІІ", открита в Националния археологически музей, не е само демонстрация на великолепието на доспехите на тракийския цар. Мечът и златната ножница наистина са вълшебни и е шанс за нас, българите, че д-р Георги Китов, вече покойник, откри и спаси този уникален царски меч от частните колекционери. Иначе нямаше да го видим скоро и чрез него да осъзнаем, че българската цивилизация е от най-старите на планетата. Колкото и да се опитват да я иронизират родните космополити.

Символиката в находките от "Голямата Косматка" край град Шипка ни свързва с цивилизациите на Месопотамия и Индия. Мечът е царски, не защото е златен, а защото върху ножницата му са инкрустирани свастика и сувастика. Първият знак символизира живота, плодородието и благоденствието.

Сувастиката пък отвежда към мистиката на смъртта, вечната тъмнина и разрухата. Свастиката е пречупен кръст, ориентиран надясно, а сувастиката - наляво. Когато и двата древни символа са върху оръжие, значи то принадлежи на абсолюта - царя. Само той владее и зримите, и хтоничните сили.

Севт ІІІ, владетелят на Одриското царство със столица Севтополис, (руините й днес са на дъното на язовир "Копринка"), живял в началото на ІV век пр. Хр., е бил погребан в могилата "Голямата Косматка".

Тя е открита през 2004 г. от д-р Георги Китов. Неговият екип -  неговата спътница в живота и в експедициите - Диана Димитрова, и реставраторът Георги Мавров, са част от кураторите на вдъхновяващата изложба в Археологическия музей.

Ако се отърсим от негативните внушения на ХХ в. за свастиката, ще е безценно да я видиш в погребение отпреди 2300 г. в "Голямата Косматка" и същата - върху плащеницата на цар Калоян, погребан в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново 1500 години по-късно!

И да ги свържем едва днес, за да научим кои сме от едно оръжие на 2300 години. Да схванем, че има континуитет във всичко, случило се по нашите земи.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 15836
архив

Двама свещеници поставят на пътя табела с надпис: "Спри, краят вече е близо! Обърни, докато още не е късно!" Покрай тях с голяма скорост профучава джип, шофьорът крещи и размахва юмрук:
- Проклети сектанти, писна ми от вас!
Колата се скрива зад завоя, откъдето се чува грохот и трясък. Единият свещеник казва на другия:
- Май беше прав, че трябва да напишем просто "Мостът е разрушен".

няма нови новини
Днес: 40
hot
най-четени новини в момента
сега
0
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Зверски задръствания в София заради тапите на безделниците на Бабикян и Манолова - палаткаджиите са само дузина, обърнаха центъра на клоака (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
Кои са най-често допусканите грешки при консумацията на вино
x