МЗ излезе с подробности за адаптираните COVID ваксини

Здраве

МЗ излезе с подробности за адаптираните COVID ваксини

7812
на 23.09.2022
МЗ излезе с подробности за адаптираните COVID ваксини
Автор:   ПИК

Адаптирани иРНК ваксини срещу COVID-19 се прилагат в РЗИ, в кабинетите на общопрактикуващите лекари и във ваксинационните пунктове, разкрити към болници. Това съобщиха на Фейсбук страницата си от кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

препоръчано

Тези ваксини се прилагат като първи или втори бустер при лица на възраст на и над 12 г. Ваксинацията може да се осъществи най-рано 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставен бустер.

Бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина е силно препоръчителна за:

️Имунокомпрометирани;

️Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

️Пациенти на хронична диализа;

️Пациенти с онкохематологични заболявания;

️Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;

️Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
️Възрастни хора на и над 65 г.;

️Лица над 12-годишна възраст, които са получили последната си доза ваксина срещу COVID-19 (независимо дали за завършване на първична имунизация или бустерна доза) преди повече от 6 месеца.

Ваксините са адаптирани (т.е. актуализирани) да съответстват по-добре на циркулиращите варианти на SARS-CoV-2. Адаптираните ваксини предоставят по-широка защита срещу различни варианти и затова спомагат за поддържане на оптимална защита срещу COVID-19 при мутирането на вируса, посочват от здравното министерство.

Нежеланите реакции, които се наблюдават при адаптираните ваксини, са сравними с тези, наблюдавани при оригиналните ваксини, и обикновено са леки и краткотрайни.

Оригиналните ваксини Comirnaty и Spikevax все още са ефективни за предотвратяване на тежко протичане на заболяването, хоспитализация и смърт, свързани с COVID-19, и тяхната употреба ще продължи за първичен курс на ваксинация, сочат специалистите.

Повече информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите ТУК

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
22-годишен мъж счупи рекорд, като пи в 67 кръчми за 24 часа 22-годишен мъж счупи рекорд, като пи в 67 кръчми за 24 часа
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Михаил Миков с тежки думи за БСП: С този резултат тя е ненужен партньор - партията загуби достойнството си, превърна се в лидерска (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Михаил Миков с тежки думи за БСП: С този резултат тя е ненужен партньор - партията загуби достойнството си, превърна се в лидерска (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 202
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това