Миков: Приказките за реформи на правителството все повече увисват

ГОРЕЩО

Миков: Приказките за реформи на правителството все повече увисват

7501
на 28.06.2015
Миков: Приказките за реформи на правителството все повече увисват
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Продължава разделението в обществото, както и непремерената и небалансирана външна политика на правителството. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков, предаде БГНЕС.

препоръчано

Според Миков, приказките за реформи на правителството все повече увисват. Налице е и нестабилност в коалицията. "Все по-ясно е, че правителството се крепи на гласове на партии, които не участват в управлението, независимо дали отсъстват от пленарната зала или дават подкрепа", подчерта Миков. Като основни акценти в политическия и обществен живот през последните два месеца в страната Миков посочи напрежението в "Орландовци" и Гърмен, разполагането на военна техника у нас, протестите срещу увеличаването на цената на тока, както и референдумът, предложен от президента.

Председателят на БСП очерта и основните проблеми в секторните политики на правителството. Той определи решението за отделяне на 2% от БВП за отбрана като самоцелен стремеж на фона на липсата на средства в други сектори, а сагата с цената на тока – като най-ясен израз на непроменената политика на управляващите. "По никакъв начин не се мисли като реална възможност за свиване на дефицита чрез развиване на проекта АЕЦ "Белене", а постоянно се казва, че той тежи", заяви Миков. Според него пенсионната реформа не отговаря на демографската карта в страната, а здравната ощетява дори коректни платци.

"Предлаганите промени в Конституцията имат едничката цел да засилят влиянието на управляващата коалиция в съдебната власт. С промените ще бъдат капсулирани отделните сегменти вътре в съдебната власт. Никой не отговаря и на въпроса къде е обществеността във ВСС. Създава се също така тежко напрежение между министъра на правосъдието и съответното съсловие", каза още Миков.

В доклада си за актуалната политическа обстановка председателят на БСП изрази безпокойство, че провеждането на референдум заедно с местните избори ще доведе до изключително затруднение на изборния процес и отчитането на резултатите. Що се отнася до мажоритарното избиране на народни представители, никой не дава яснота как ще изглежда географията на страната и каква ще бъде относителната тежест на отделните райони, обясни Миков. Той предупреди и затова, че има сериозен риск да се засили корпоративното влияние чрез преференциите.

Поради тази причина въпросът трябва да бъде отчетен при подреждането на листите. Миков подчерта, че според социологическите изследвания БСП продължава да се налага като последователна опозиция на управлението. Лидерът на БСП си обясни този факт с увеличаването на законодателните инициативи с лява насоченост. Като добри постижения на левицата през изминалите два месеца Миков отчете организацията по отбелязването на 1 май и 70-годишнината от победата над фашизма.

"По отношение на активността в пленарната зала има значимо съживяване. Същото не може да се каже за дисциплината и там има още какво да направим", каза още Миков. Председателят на БСП предложи и текст на политическа декларация относно разполагането на чуждестранни тежки въоръжения у нас. Той гласи, че БСП е категорично против разполагането на бойна техника в България, а трупането на оръжие е път към задълбочаване на противопоставянето. Чрез декларацията левицата настоява държаният глава Росен Плевнелиев да отговори какви ангажименти е поемал по време на срещата на върха на НАТО в Уелс, тъй като в този период България е управлявана от служебно правителство.

Чрез документа БСП изразява и възмущението си от непоследователното поведение на българското правителство в лицето на министъра на отбраната Николай Ненчев и министъра на външните работи Даниел Митов. Според БСП твърдението, че подписаното споразумение за сътрудничество между България и САЩ през 2006 г. е достатъчно основание за разполагане на бойна техника у нас, е несъстоятелно.

В декларацията от "Позитано" 20 заявяват също така, че България и българите не гледат на Русия като на опасност. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 27
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК