Милен Велчев с тежка критика за кабинета на Радев: Отдалечават ни от еврозоната с решения на коляно

Акценти

Милен Велчев с тежка критика за кабинета на Радев: Отдалечават ни от еврозоната с решения на коляно

63705
на 14.09.2021
Милен Велчев с тежка критика за кабинета на Радев: Отдалечават ни от еврозоната с решения на коляно
Автор:   ПИК

Партиите се надцакваха кой ще даде повече. По-високите приходи дават възможност за повече харчове. Всеки разумен макроикономист си дава сметка какво ще стане, ако догодина отново се окажем в същата ситуация и трябва да увеличим дефицита. Тогава следва инфлация и отдалечаване от еврозоната.

препоръчано

Това заяви бившият финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев пред телевизия "България он еър". Той допълни, че за инфлацията ще допринесе и вдигането на доходите.

“Възможно е всичко, което се произвежда в България, да бъде с повишени цени. С това не е изключено да изчакаме още за влизане в еврозоната. Трудно е да се контролира инфлацията, когато икономиката е отворена“, каза още той.

“Решенията обаче не могат да се взимат на коляно от партии, които се карат в рамките на предизборна обстановка. Държавата ще работи в условията на дефицит. Във фискалния резерв има няколко милиарда и има възможност да се трупат дългове. Колата може да бъде обърната от по-дългосрочни решения, които могат да доведат до прекомерни дефицити и вдигане на данъци. Това ще доведе до намаляване на чуждестранните инвестиции. Дай, Боже, да има по-скоро редовен кабинет, защото ще виждаме от същото“, изтъкна още бившият финансов министър.

“Едно е ясно - не е правилно да се залага промяна на пенсионния модел от правителство, което след два дена няма да го има и от парламент без ясно мнозинство“, подчерта Велчев. 

“Няколко партии ще станат донори на новия проект на Кирил Петков и Асен Василев. Мигачите, които дават, са леви. Подобен проект обаче може да разбие блокажа в парламента. Те биха станали център, в който може да изкристализира ново правителство", коментира още той.

Сподели:
Бомба x
Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 15
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това