ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Космически храни може да минат в серийно производство. Такива планове имат в Българската академия на науките (БАН). Учените са започнали преговори с големи инвеститори. Интерес към тази пазарна ниша вече има от Китай.
Приготвянето на космическа храна се състои в извличането на водата от състава. В този вид храната не е годна за консумация, но много бързо става отново готова зa ядене, обясни проф. Петър Гоцев от Института за космически изследвания. Репортерът ни Теодора Николова хапна една "космическа" ягода, която преди това престоя известно време във вода. Няма опасност продуктите да се развалят, защото срокът на годност е поне три години.
В Института преговарят с големи производители на плодове и са на път да сключат вече договор с някои от тях. Най-търсени в Космоса са традиционните за България таратор, лютеница и лозови сармички. Идеята е тази пазарна ниша да се развие и да придобие по-широка популярност у нас. Този вид храна отдавна е намерил и други приложения при бедствия и аварии, както и за хора след операция.
Цената на космическата храна е поне двойно по-висока заради специфичната технология на производство.


