Вход
София
Времето в София 25 o C

Министърът на културата Боил Банов пред ПИК за скандала в Музикалното училище: Законите са си закони, но има морал. Да караш Дарина Такова да пее е все едно да караш Ицо Мутафчиев да бяга 100 метра

Министърът на културата Боил Банов пред ПИК за скандала в Музикалното училище: Законите са си закони, но има морал. Да караш Дарина Такова да пее е все едно да караш Ицо Мутафчиев да бяга 100 метра

на 25.08.2019
63564
52
Министърът на културата Боил Банов пред ПИК за скандала в Музикалното училище: Законите са си закони, но има морал. Да караш Дарина Такова да пее е все едно да караш Ицо Мутафчиев да бяга 100 метра

Грандиозен скандал се вихри в Музикалното училище "Любомир Пипков" в София. Министърът на културата Боил Банов поиска оставката на школската директорка Столина Добрева след гневен пост във Фейсук на оперната певица Дарина Такова.

Дарина Такова кандидатствала за преподавател в училището. Директорката й обяснила, че както всички кандидати, и тя трябва да премине през конкурс, който включва изпълнение на 5 произведения в съпровод на пиано.

Пред ПИК директорката Столина Такова обясни, че спазва закона и не приема, че за това министър Банов й иска оставката. 

Потърсихме Боил Банов, за да чуем и неговата истина за скандала.

- Голям скандал се вдигна с вашето искане на оставката на Столина Добрева, г-н Банов. Защо го допуснахте?

- Кое защо съм допуснал? Директорката е направила определени действия, които аз считам за дълбоко неправилни. 

- Кои са тези действия? Че спазва закона ли?

- Не може да накараш една световноизвестна певица да пее, след като всички знаят, че си е загубила гласа. И поради тази причина тя загуби блестящата си кариера. Това е все едно да накараш Христо Мутафчиев да бяга 100 м. Трябва да има морал.

- Да, моралът е много важен, спор няма. Но той е идеална категория. А в случая става дума за правила?!

- Ние, хората на изкуството, боравим с идеални категории. И вие трябва да ме разбирате, след като пишете книги. Ние трябва да даваме пример.

- Директорката твърди, че й искате оставката, защото спазва закона...

- Тя нека да си твърди, каквото си иска. Утре ще я извикам в министерството в 10 ч. Имам това право. 

- Защо действате по фейсбук публикация? Бива ли с лека ръка да се назначават кадри, пък било то дори и ако става дума за световна прима? 

- Този разговор не ми е интересен в момента, в който тази жена поиска от световноизвестна певица, която си е изгубила гласа, да пее. Има и изключения. Директорката за това е на поста си, за да мисли. Защото е много важно такива световноизвестни певци да предадат опита си тук, в България. 

- И все пак, законът е над всичко. Не сте ли съгласен?

- Законите са си закони. Да, съгласен съм. Аз също действам по закон. Имам право да й поискам оставката. Нали? Къде е моралът питам за пореден път?

- С какви законосъобразни мотиви ще поискате оставката й? 

- Нека да видим дали тя ще се оттегли. Аз засега й искам оставката. Ако тя не се оттегли, бъдете сигурна - ще намеря мотиви.

- Премиерът Бойко Борисов запознат ли е със случая?

- Не сме разговаряли по този казус. Но предполагам, че той се е самосезирал. 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(52)
1
Оставка, бе, крадец!
2
ТАЯ Е НОГО ЯКА
3
Тя и госпожа шефката ( НАП ) по "морални" причини и "отговорност" не си прекъсна лятната почивка в разгара на хакер акаката !
4
Ало, Банов,, затънал си до гушата в морал бе, ей.... Също като шефа си Бойко. Hарода дреме още, ама ще му причернее някой ден.
5
За Бога Братя не Купувайте а Гладувайте за да Свиквате ! Задунайския КЕНЕФ Фалира 2020г. ! Тогава Започват Игрите на ГЛАДА и КРЪВТА ! ЛИКВИДИРАЙТЕ ЗAДУНАЙСКАТА СЛАВЯНО МАНГАЛСКА КОЧИНА, ТЯ НЕ Е БЪЛГАРСКА ! ИЗБИВAЙТЕ Комунистите, ТРEПЕТЕ Милиционерите, Най-Вече ПОТОМСТВЕНИ, Те не са ХОРА 30 Години ФАЛШИВ Преход ! 75 Години НЕЗАКОННА Комунистическа Власт! 141 Години ЗАДУНАЙСКА Славяно Мангалска Губерния ! КОЙ Е КОМУНИСТ, ТОЙ НЕ Е ЧОВЕК ! КОЙ Е МИЛИЦИОНЕР, ТОЙ Е ПОДЧОВЕК ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga
6
Зaщo в пackвилa cи пишeш....,,Oт свeщения зa бългapитe вpъх Шипka , наcpeд чecтвaниятa нa подвигa нa oпълчeнцитe , Радeв зaгoвopи, чe Бoйko Боpисoв е заkoтвил стpaнaтa нa дънoтo..." След като е свещен да българите, защо нито един Гepбep нe видяx нa чecтвaниятa....!? Или тe не са ....бългapи !!!!????
7
Случаят е деликатен, но не може да иска оставка на директорката, защото не е нарушила закона и не е проявила своеволие.
8
Интересен пасквил платен разбира се е написала Данка. Под който демократично не може да се коментира. Браво на кафявата журналистика.
9
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
10
Това означава ли, че мога да карам без книжка? Герберска логика.
11
Да се внушава Банов е крадец е самата истина. Сега почвайте да плюете гербераски тролове дебили мой. Олигуфрени мой СЕГА...
12
Министърът трябва да знае, че е длъжен да спазва законите. Ама не! Той е над тях. Назначава сума ти и пенсионери на държавна служба - директорът на Националната опера например. Като е толкова талантлив, да се пенсионира и да работи като гост- постановчик в български и чужди опери. Другото е така мразеното по времето на соца "наш човек". Като се е загрижил за певицата, да й намери работа като консултант, сътрудник .....Но не и да гази закона.
13
Всеки властимащ след време започва да мисли, че е хванал Дедо Господ за шлифера. Да му поискаме оставката.
14
този е пълен глупак ! ако ще и Мария Калас да е ! конкурсът си има изисквания. другото е връзкарство и лобизъм! не може да пее, пък ще преподава в муз. у-ще ! ще им разказва за нотите ли !? да я трудоустроят !
15
Ало Банов защо се гаври с Мутгафчиев? Не го ли е срам поне? Оставка да си дава бързо!!
16
От години се назначават калинки без конкурси или с формално проведени такива. Незаконно, ама пък било нморално. Абе льольо недоклатен, моралът трябва да се съдържа в закона и ако не спазваш закона, значи това, което правиш не е морално. Едното без другото не може, с изключение на г.е.рберското законодателство, в което отдавна моралът е изчезнал яко дим.
17
Банов прост си като галош! Пълна излагация!
18
Смешник, директорката не е настоявала примата да пее, само я е запознала с правилата. Този чия калинка е, бе?.Да отлита и хич да не се вясва.
19
Корумпирана мърша, незабавна оставка! Всичко се пише на Борисов, който си ги къта и пази
20
Представяте ли си Райна Кабаиванска или Гена Димитрова да искат назначение повтория начин?! Ама това е освен талант и ниво, и достойнство и просто различни цивилизации. А този Банов просто е грешка на природата и най-вече на Борисов с поредното си нефелно магаре
21
Ако Христо Мутафчиев поискада става треньор по лека атлетика, за място за което е обявен конкурс и има доста кандидати естествено, че ще трябва да бяга.
22
Аз не се съмнявам в министъра на културата, а в културата на министъра.
23
Да правиш сравнение с Мутафчиев и опера, е като да правиш сравнение с култура и Банов! Г-н глупак, Мутафчиев да не би да е артист на кратки разстояния, та да даваш пример за оперно пеене? И през социални мрежи и пропаднала и деградирала медия, като тази тук, не се иска оставка, защото така показваш, че си неграмотен консуматор на власт! А опитите на някои да ОНЕВИНЯТ главния ТИКВЕН виновник е повече от фиаско! Цялата му дейност като главнокомандващ управленските дебили е Пунта-Мара! Какъвто началникът, такива му и слугинските, наведени служители!
24
Ама вие като не спазвате закона,драги управляващи,да бяхте казали и на директорката да си затваря очите! Нямате срам,един човек да спазва закона и вие го уволнявате! А Ицо Мутафчиев не се кандидатира за треньор по бягане..
25
Бате, Боиле,със "Морал" най-лесно мачкате законите!
26
Борисов,Борисов, този ли избра да ни ръководи културата? Махай го бързо,че е срам за културния свят в България.
27
Гледната точка на министъра в цялото интервю е най меко казано срамна и безобразна, той самият се показва като човек без морал и според мен не му е мястото в министерството.
28
Ако става въпрос всеки един чалгаджия събира повече публика от оперна певица, и да се казва, че това не е култура е прекалено некултурно. Ворочем рисунките в пещерите са либрето на крясъците край огньовете в ония времена, това е била културата тогава. После е еволюирала до операта, която също като рока е пътник. В училище да казват на бъдещите прими и звезди да се осигуряват за пенсия щото балами да им плащат вече няма да има.
29
В България има много “Бивши величия” . Трябва ли всички да са с протекции и над правилата . Законът е , за да се спазва . И всеки има право на шанс, за да се докаже.
30
вие разбирате ли какво току що се случва - всички ние - червени, сини, пембени - се обединихме около едно мнение по горния казус. И то - в защита на закона, а не според това кой и защо нещо е направил или казал. Сега вече вярвам, че има надежда за нацията ни. Благодаря на всички, че възвърнахте надеждата ми. Ето така трябва да се решават всички въпроси в държавата ни, ако искаме да просперираме и да ни уважават като народ
31
Този на снимката защо още е министър
32
Банов нали го разследваха наскоро за един скандален телефонен разговор за Ларгото, какво стана със разследването, ще му искат ли оставката, ще носи ли господинът наказателна отговорност по случая?!?
33
ОСТАВКА БАНОВ И ДА НЕ ТЕ ВИЖДАМ ПОВЕЧЕ
34
Банов, само с ало не става, закони има, правила...Айде оставка подай и не се май!
35
Затова в това училище не се е случило нищо хубаво. Посредствени учители с претеннции без покритие. Зад каква законност се прикрива липсата на морал и ниските критерии за обучение? На какво ще научат децата учителките по пеене с акордеоните? Директорката каква творческа биография има и какви успехи за да ръководи една такава творческа институция? Кой ще застане зад тази дупка в закона директорите на професионалните училища да нямат нищо общо с професиите? Май правилното ще е примата, доказала се в професията да е директор на училището, а директорката да си намери друго училище или до си преподава предметите. Някой, който защитава закона погледна ли какво текучество има в това училище изащо учителите напускат? Май не е от много хубаво. Не харесвам миниктъра, но в този случай го подкрепям, защото е прав. За каква професия учат децата след като не могат да покажат уважение към професията, а показват, че когато по някаква причина слезнеш от сцената, въпреки успехите си изхвърлен на буклука. Помислете за това!
36
Министърът Банов не е прав. Не спазва законите. Беше уличен преди в съмнителни договорки за строежи и плащания, където също не бе спазил закона. И Банов, и Борисов говорят глупави и вредни приказки, обявявайки законите в моята родина за неморални- покупките на жилища се извършват по определени правила и закони и там, пък и където и да е, е валиден априори единствено законът и никакви тъпи приказки за морал извън и въпреки закона не вървят. При Банов историята е същата, иначе назначаването на инвалидизираната певица ще е "с връзки", което е неморално, министре уж на културата.. В моята България законите са морални и при изготвянето им моралът е задължително залегнал неотменимо, Ненавиждам управници, които твърдят, че в България законите са неморални. Такива хора са отцеругатели, непристойни чеда на майка България! Такива хора са ругатели на законността в моята родина!!
37
и с авторитет,защото е допринесъл много за културата.Този с какво ще се похвали?-само с това,че е син на великолепен актьор.
38
А в училище, за сведение на аватар 35, се трудят в голямата си част, добросъвестни и всеотдайни в професията си учители. И, въпреки сгрешените модели в образованието, въпреки липсата на нужната обществена подкрепа в постигането на национален приоритет номер едно, те успяват за жалкото си възнаграждение да създават хора с ценности и мотивация за професионална реализация. Лесно е да се критикува, но е неимоверно трудно да се изграждат качествени хора и кадри за икономиката. Колкото за не особено скромната самопреценка на Дарина Такова, че е от световна класа, ще отговоря така: Може да сте номер едно и пак да сте последен.
39
СЕГА СЕ УБЕДИХ , ЧЕ ДИРЕКТОРКАТА Е ПРАВА И МИСЛЯ------- БОЙКО БОРИСОВ С ЧИСТО СЪРЦЕ МОЖЕ ДА ИЗХВЪРЛИ БОИЛ БАНОВ.... ДАНО.
40
А директорката пяла ли е при назначението си или само е свирила
41
АБЕ ДО КОГА ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ БАНДИТИ РАЗБОЙНИЦИ И КРАДЦИ ПИТАМ САМО
42
Имам въпрос. А, бе Банов( без извинение за обръщението ), Като излъга депутатите в НС, че ценните цигулки и чело ще се върнат през 2019 година на държавата и че са съвестно пазени и застраховани, защо не те окошариха. Става въпрос за едни мижави около 30 млн евро. Сега втори въпрос. А бе Банов след като започнаха в националните оркестри да наемат оркестранти след завършено средно образование, защо не закри Музикалните Академии? Пак не можеш да отговориш. А бе сега теоретичен казус. Бивш музикант съм. Заради твърде некадърно образование съм увреден и вече не мога да свиря, но еволюирах и станах д-р и д.н. и т.н. Ако поиска да обучавам деца обаче трябва да се явя на конкурс пред далеч по-неуки от мен личности, които да ме оценяват как свиря. Ами не свиря, но съм учен в тази професия с публикации по целия свят и лекции. Аз искам да помогна на българчетата и да ги спася от техните свирещи педагози, които си нямат понятие от теория. Нещо в закона куца. За да защитаваш рационално личности като Такова промени Закона. Ама нали си Банов не ти стига прозрението за това. А ако кандидатства професор по пеене за преподавател в Муз. Уч. и него ли ще карат да пее - ще го изпитват студенти, на които е писал тройки по милост, за да станат педагози в някое училище.
43
За съжаление, минстър Банов не е прав, колкото и да му симпатизирам. Както се казва, нищо лично. За този изпит има НАПИСАН закон- явявяне на конкурс с няколко точки, които са конкурсни и задължителни. Ако, някой кандидат бъде избран по някакви заслуги, неположил конкурса, или някоя точка от него, независимо от причините, Съдът ще анулира конкурса. Директорката, пряко е отговрна за това. Моралът няма нищо общо. Просто, правилата са направени инвариантно, за стандартни обикновени кандидати, явно никой не е очаквал, че може за, този "даскалски" изпит, да се яви такъв, заслужил претендент. Можело е, изпитът да е, както в научните конкурси, кандидат имащ постигната по- голяма квалификация или с др. постижения по специалността от другите, изброени в специален списък, да му се признаят и да бъде назначен по документи, без да полага практически изпит. Което, е масово и в НСА, някогашни световни шампиони стават хабилитирани преподаватели ( едва ли, сега могат да тичат и скачат), и в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", изявени артисти стават професори, вероятно и в Консерваторията е така, ако кандидатства за преподавател, певец със бивша световна слава, не биха го карали да пее. И, сега би могло този случай да се реши без скандал, ако се пусне молба от кандидата до Мин. Съвет и от там могат да направят персонална допълнителна поправка или тълкуване на случая, особено ако има ТЕЛК. Министърът да иска оставката на Директорката, че спазва закона е наказуем тормоз и няма Съд който да не го осъди.
44
Луда работа- министър призовава да не се спазва закона? Открито при това!
45
Какво се криете зад закона. Тазио саморазправа с Дарина Такова е сравнима в българската история единствено с прогонването на Георги Марков от България. Остава и законни смъртни присъди да раздавате на световните таланти на България. Не знам с какви очи подобни мракобесници се гледат в огледалото и гледат хората. Срам. Иначе поздравления за министъра ама в България ще се чака от Борисов да реши. Срам.
46
и съм почти 100% сигуршн че зад т.нар. директорка стои поредния соросоид, който се прави на много умен и комбинативен.
47
Тоа синковец срами баща си, който е достоен български актьор.
48
Този селтак , с физиономия на пропаднал алкохолик , изпълзял от смрадливия прованс ще говори за морал.Той , крадеца и далавераджията ще се явява "морална" категория.И той и шефа му са просто едни тъпи тиквеници., докопали се до властта благодарение на няколко стотин хиляди дебили и мангали.
49
А на бас, че премиера знае и е одобрил в аванс уволнението/оставката на Директорката.
50
Чакай сега , една известна примадона Кандидатства за Учител в музикално училище, но не може да пее заради травма. Трябва да бъде назначена след Конкурс, както е по закон но министъра казва да се Наруши Закона и Натиска Директора на училището. Примадоната има травма на гласните струни и не може да пее, но може би ще преподава пеене . !!! Е пълна порнография. Този защо още е министър, а не е подсъдим за произвол, за незаконен натиск върху служители и за това че е неграмотен откъм познаване на закона.
51
ДА ВЛЕЗЕ В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО СЛЕДНИЯ ТЕКСТ:ЛИЦЕ,ПЕНСИОНИРАНО ПО ВЪЗРАСТ И СТАЖ,ЗА НЕГО ОТПАДАТ ВСИЧКИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ,КЪМ КОГОТО И ДА БИЛО. ЗА ПЕНСИОНЕРА ДА НЯМА НИКАКВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ,ДА ЖИВЕЕ СПОКОЙНО И С ПЪЛНАТА СИ ПЕНСИЯ,КОЯТО Е ЗАСЛУЖИЛ С ДЪЛГОГОДИШНИЯ СИ ТРУДОВ СТАЖ.ОТ НЕЯ НИКОЙ ДА НЯМА ПРАВО ДА ОТНЕМА НИТО ЛЕВ.
52
"Ало, Банов!" Какъв "Боил" си, като не можа да дадеш смислено обяснение за кражбата на 700 000лв от "Ларгото", инспирирани от теб, а сега отново гневно ни навираш в лицата дълбикия си "морал"- в л......а история с "великата" оперна "прима"? Нали ако клетата директорка беше назначила протежето ти без явяване на конкурс, утре другите кандидати щяха да я обезкостят /обезпаричат/ от съдебни дела, а ти, какъвто си мазен, ще излезеш пак по телевизията и тогава ще я уволниш, че е нарушила...закона /и морала /. А на "ваше величество", г-жо Такова, ще Ви кажа: Ако имахте 1/10 част от таланта и известността, но и от скромността, морала и общочовешките качества на една Райна Кабаиванска, например, не само без глас, но и без уши, директорката на училището щеше да се чуди как да заобиколи закона, само и само, да ви има в училището.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 21169
архив

Журналист взима интервю от директора на лудницата:
- Как разбирате дали пациентът е здрав, за да го изпишете?
- Имаме стандартен тест - отговаря директорът. - Пълним една вана с вода и слагаме чаена лъжичка и черпак до нея. А след това караме пациента да излее водата от ваната. Журналистът се усмихва и казва:
- И нормалният човек взима черпака, нали?
- Не - отговаря директорът. - Нормалният човек изважда тапата.

няма нови новини
Днес: 148
hot
най-четени новини в момента
сега
3011
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Щастлив край - свалиха червената бюлетина на Желяз Андреев (ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК: Ексклузивен хороскоп на Алена за сряда - нови приятелства за Раците, Лъвовете да не пътуват
x