Вход
София
Времето в София 10 o C

Министърът на образованието за дистанционното обучението и какво ще стане с матурите и ваканциите: Учебната година може да бъде удължена до юли

Министърът на образованието за дистанционното обучението и какво ще стане с матурите и ваканциите: Учебната година може да бъде удължена до юли

на 28.03.2020
50317
0
Министърът на образованието за дистанционното обучението и какво ще стане с матурите и ваканциите: Учебната година може да бъде удължена до юли
Автор: ПИК
28.03.2020
0
50317

За момента е безотговорно да се прави прогноза в толкова динамична среда кога може да приключи учебната година. Действаме седмица за седмица. Реално обаче трябва да се създадат нагласи, че е възможно да се поработи повечко през лятото и учебната година може да продължи до края на юни. Това заяви пред БТВ образователния министър Красимир Вълчев.

Той коментира ситуацията с дистанционното обучение, възможно ли е отменянето на изпитите за децата след 4 и 10 клас и как се очаква да се развие учебната година в ситуацията с епидемията от коронавируса.

„Предложението за отпадане на изпитите след 4 и 10 клас е прибързано и неаргументирано – категоричен бе министър Красимир Вълчев - Прекалено е рано. Това го казвам с извинение към учителите, които са направили това предложение. Чух, че това се иска от директорите на училища. Няма достатъчно време. И предишни години сме били в подобни ситуации.

През 2008 година имаше учителска стачка, но се справихме. Не е желателно да има сериозни пропуски около материала, но имаме резерв. Дистанционното обучение стартира успешно за голяма част от учениците. Ясно е, че имаме ученици, които не са обхванати, но винаги има ученици, които са по-слабо ангажирани в учебния процес. Но за тях ще има доучване.

Трябва да оценим придобиването на знанията и уменията в тази електронна форма. Образованието е няколко неща – възпитание, социализация. По основни дисциплини за голяма част от децата електронното обучение е било по-интензивно дори от нормалното. Всички от тази седмица започнаха с преподаване на нови знания. Децата имат сега повече време да четат у дома и трябва да използват това време максимално добре.

Като цяло, ще се съобразим с тези училища, които най-много са били в грипни ваканции. Не може да има изпити върху материал, който не е преподаван някъде. Може да спрем до края на първия срок, може да се въздържим от ученото дистанционно. Знанията се получават с натрупване. Изпитите мерят натрупани знания във времето и умения. Няма да е фатално да спрем и на преподаденото в първия срок.

Надявам се, че ще имаме достатъчно време за да се ориентираме в ситуацията.

Бих призовал директорите да успокояват родителите. Няма нищо стресиращо във вътрешното оценяване. Има за цел да покаже реалното състояние на децата като ниво, има значение за това къде и как да им се помогне на децата, към какво да бъдат насочени. Отсега трябва да създадем нагласи, че има голяма вероятност учебната година да бъде удължена, да се отучва. За сметка на юни месец ще стане това. Може би малко от юни.

Ако се възстановят нормалните учебни занятия до 21 април, увеличението ще е минимално. Ако това не стане, най-вероятно юни и малко от септември ще бъдат заети. Трябва да се създадат нагласи, че е възможно да се поработи повечко през лятото. Реално всички трябва да се настроят, че през лятото ще се поработи малко повечко, за да се получат нещата.

Трябва да има нагласа и за отлагане на изпити. Една, две или три седмици може да се отместят. Проблемът е 12 клас, защото е свързан с висшите училища. Убеден съм, че може да се получи стиковане. Но трябва и с останалите европейски страни да има такова.

Министрите на образованието от ЕС контактуваме, питаме се непрекъснато. Всички обаче сега се въздържат с решения, защото съществува както риск за закъснение в ситуацията, така и за избързване. Мисля, че всички имаме нагласа, че това нещо може да продължи, че карантината ще трябва да продължи. Родителите трябва да имат нагласа, че може да се наложи юни да не ходят на почивки.

Шанс да бъде обявена нулева годината имаше, ако не бяхме стартирали ефективно с електронното обучение и ако карантината продължи до края на учебната година За момента обаче няма такъв. Не е възможно матурите да са дистанционно. Рано или късно ще бъдат направени във всички страни, така и тук. Ще има време за това.

За момента е безотговорно да се прави прогноза в толкова динамична среда. Действаме седмица за седмица.  

Генерално за дистанционното обучение мога да кажа, че съм благодарен на учителите, които показаха, че може да се разчита на тях. Реагираха бързо и адекватно с дистанционното обучение. Надявам се, че до юли ще имаме време да бъде компенсирано това за 5 и 6 годишните в детските градини, по дисциплините които не са обхванати в дистанционното обучение. С дистанционното обучение се надяваме при доста деца да сме провокирали по-сериозен интерес към обучението”.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30492
архив

Звъни телефонът. Детето вдига слушалката:
- Да. Тате ли търсите? А кой се обажда? Шефът му? А кой шеф? Дъртия козел или пълният идиот?

няма нови новини
Днес: 18
hot
най-четени новини в момента
сега
652
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов и Вучич след полета над АМ "Европа" и "Балкански поток": Символично слагаме край на карантината на 1 юни. Стигаме за 3 часа до Белград (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Ето ги сексуалните техники, които радват мъжете тантрично
x