Министър Ангелкова обясни какво се случва след фалита на оператора "Томас Кук"

Политика

Министър Ангелкова обясни какво се случва след фалита на оператора "Томас Кук"

40265
на 23.09.2019
Министър Ангелкова обясни какво се случва след фалита на оператора Томас Кук
Автор:   ПИК

Правителството на Обединеното кралство заедно с британския орган по гражданско въздухополаване, който ще приеме управлението на "Томас Кук" след фалита, са предприели всички необходими стъпки, така че туристите, които са резервирали своята почивка чрез "Томас Кук", да бъдат върнати обратно по техните домове. Това ще бъде изцяло за сметка на британския орган по гражданско въздухоплаване чрез техния гаранционен фонд. По данни на британското посолство в България има около 2500 туристи, които са пристигнали с фалиралата британска авиокомпания "Томас Кук". И днес очакваме два полета да бъдат изпълнени от Летище Бургас към Обединеното кралство - на единия има около 180 пътници, а на другия - 170. За утре се планират два полета от Варна и Бургас. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от "Новини".

Информацията от правителството на Обединеното кралство е, че задълженията ще бъдат покрити за туристите, добави тя.

Утре съм свикала среща с всички туроператори, за да можем да получим по-ясна информация от бизнеса какви биха били последиците от фалита, каза Ангелкова.

Всички 6000 хотела по света, с които оперира "Томас Кук", ще получат своите плащания, така че да бъдат покрити разходите на хотелиерите по тези туристи, заяви министърът.

Следим ситуацията непрекъснато, така че максимално да минимизираме щетите в България, добави Николина Ангелкова.

Със сигурност този фалит ще доведе до сериозни затруденния за планирането на следващия летен туристически сезон у нас. Предстои изключително сериозна работа, подчерта тя.

Ангелкова не потвърди появилата се информация, че вследствие на фалита на "Томас Кук" има риск за фалит на български туроператор, но отбеляза, че създалата се ситуация ще затрудни работата на всички български туроператори.

Министърът уточни, че досега около 400 000 туристи са идвали у нас с британската авиокомпания, като "Томас Кук" е осигурявала от 30 до 50% от полетите, с които през лятото у нас идват британски туристи.

Компанията няма регистриран клон в България, посочи още Николина Ангелкова.

препоръчано
свързани новини
Сподели:
Бомба x
Четири начина да се чувствате по-енергични през деня Четири начина да се чувствате по-енергични през деня
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Радев с първа публична поява от месец насам - мълчи за изборите и парламента (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Радев с първа публична поява от месец насам - мълчи за изборите и парламента (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 48
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това