Министър Банов щастлив от намаляването на ДДС на книгите - ето каква глоба налагат на Софийския университет

КУЛТУРА

Министър Банов щастлив от намаляването на ДДС на книгите - ето каква глоба налагат на Софийския университет

28781
на 25.05.2020
Министър Банов щастлив от намаляването на ДДС на книгите - ето каква глоба налагат на Софийския университет
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

"Щастлив съм от решението на премиера Бойко Борисов за понижаване ДДС за книгите на 9% като министър на културата, но това няма да напълни хазната според познанията ми като икономист. Радвам се на казаното от Борисов, че "като намаляваме данъка за храната, трябва да се даде и за духовната храна." Това коментира по Би Ти Ви културният министър Боил Банов.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Той поясни още, че държавата дава годишно по 2 милиона лева на библиотеките за купуване на книги от български автори.

Банов подчерта, че същността на дейността на братята Кирил и Методий е по българските земи и това е най-българският празник.

Във връзка с кризата с COVID-19 хората на културата бяха стресирани, но два месеца и половина не са толкова много време. Духът на артистите бе понижен, но ето - днес има само 6 положителни с коронавирус. Това са много добри новини. Нещата се връщат в своя нормален ритъм, каза Банов.

Той е убеден, че хората на културата отново ще застанат в авангарда на народа и ще го поведат. "Те спряха първи работа, за да няма хиляди заразени. Ще започнат работа последни, но това ще стане много скоро. Всичко на открито работи. Отворени са музеите, галериите, библиотеките. Непрекъснато сме в контакт, говорим с премиера с щаба с министър Ананиев. И утре ще имаме среща, ще има новини за отваряне на дейности", каза Банов.

Стана ясно, че ще се отварят зали при намален брой зрители и спазване на санитарни мерки.

Банов за пореден път подчерта, че са гарантирани бюджетите и заплатите в общинските и държавни театри за шест месеца напред. Направено е много и за свободните артисти - 2,5 милиона, а и още 5 милиона за проекти и програми.

„7.5 млн. лв. са отпуснати допълнително на Министерството на културата заради COVID-19. Непрекъснато са увеличавани средствата във фонд „Култура“, в Министерството за проекти, плюс 7.5 млн. по норвежка програма за свободни изкуства, плюс гарантирането на заплатите и дейността на читалищата. Това е много сериозна подкрепа, която ще балансира хората на изкуството и да им даде възможност да гледат напред.“, допълни той.

„Единствената подобна мярка са средствата от социалната мярка от 2,5 млн. за хората с доход до 1000 лв. ма месец. Нивото на бедността е 390 лв., а 610 лв. е минималната работна заплата. Ние взехме праг от 1000 лв., за да можем да подкрепим повече хора. Тази мярка е силно работеща и много хора се възползваха от нея.

Огромна част от свободните творци не се осигуряват и не подпомагат пенсионерите сега, но с помощта на МТСП и НАП намерихме начин да ги подпомогнем. Допълнително отворихме още един път програмата, за да може който е пропуснал, да се възползва и в максимална степен да подкрепим всички с тези средства“, каза още той.

Банов е категоричен, че няма личен конфликт с Вежди Рашидов, който е председател на парламентарната комисия по култура. Чували са се по работа. "Той е велик артист. Великите артисти имат право на своето мнение, дори да е неудобно", каза Банов.

Глобата за Софийския университет заради монтираните по фасадата климатици ще е 30 000 лева и тя ще бъде ефективно наложена, категоричен е Банов.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
СУПЕР ИНТРИГА! Радостин Василев шокира: Синът на Теменужка Петкова е енергиен бос и медиатор между жената и дъщерята на Нотариуса! Депутатката от ГЕРБ: Лъжи! Ще се видим в съда (ВИДЕО) СУПЕР ИНТРИГА! Радостин Василев шокира: "Синът на Теменужка Петкова е енергиен бос и медиатор между жената и дъщерята на Нотариуса!" Депутатката от ГЕРБ: Лъжи! Ще се видим в съда (ВИДЕО)
ново
Днес: 132
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК