Вход
София
Времето в София 7 o C

Министър Вълчев с много добра новина - дават се 1.3 млрд. лева повече за образование

Министър Вълчев с много добра новина - дават се 1.3 млрд. лева повече за образование

на 22.10.2020
11430
0
Министър Вълчев с много добра новина - дават се 1.3 млрд. лева повече за образование
Автор: ПИК
22.10.2020
0
11430

През 2020 г. парите за образованието у нас са увеличени със 700 млн. лв., а през 2021 г. те ще бъдат с 1,38 млрд. лв. повече отколкото през 2017 г. Това съобщи във Велико Търново министър Красимир Вълчев.

Вдигат се не само работните заплати, но още и средствата за допълнителни възнаграждения, които се дават три пъти в годината, а така също и парите за диференцирано заплащане и за облекло. „Ако искаме да имаме добро образование, трябва да има добре мотивирани учители. Те са основният фактор за едно качествено образование и затова ние взехме решение да инвестираме в учителите”, каза Вълчев. Той съобщи, че във връзка с пандемията и вероятността от бъдещо дистанционно обучение, са отпуснати на училищата 14 млн. лв. за купуване на 16 хиляди лаптопи за нуждите на учителите. Има одобрени средства от ЕС и за още 80 хиляди компютъра, но за тези средства все още не е минала процедурата по одобрението им. Министърът сподели, че заради наложилите се извънредни разходи за дезинфектанти, някои учители изпитват затрудения с вместването в делегираните бюджети.

Вълчев и колежката му Деница Сачева участваха в конференция, организирана от КТ „Подкрепа” за бърнаут синдрома при учителите. На конференцията бяха изнесени данни, че близо 60% от учителите са застрашени от такова „прегаряне”. Основните причини за това са агресията на родителите и незаинтересоваността на учениците.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19104
архив

– А сега за какво ще пием - за здравето или за късмета? – Нека пием за късмета, щото ей го на - прасето си беше здраво, но нещо нямаше късмет....

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
АСТРОЛОГ: Денят е добър за начало на важни дела. Всичко, което се започне, ще има успех
x