Вход
София
Времето в София 7 o C

Министър Димитров: Средствата от такси за водите ще се връщат във водния сектор

Министър Димитров: Средствата от такси за водите ще се връщат във водния сектор

на 25.09.2020
4635
0
Министър Димитров: Средствата от такси за водите ще се връщат във водния сектор
Автор: ПИК
25.09.2020
0
4635

Ще предложа на Управителния съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) всички средства, събирани от такси по Закона за водите, да се връщат за инвестиции в инфраструктура във водния сектор. Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров на проведеното днес извънредно заседание на Висшия консултативен съвет по водите (ВКСВ). „Досега част от тези средства са използвани за отпускане на кредити на общини, а на ПУДООС се е гледало като допълнителен финансов инструмент за дофинансиране на проекти. По предложение на водния сектор сега средствата, около 100 млн. лв., които те дължат за такси, ще се връщат при тях“, обясни министърът. Заедно с водния сектор предварително ще се уточнят и приоритетните обекти, които се нуждаят от финансиране.

Министър Димитров отново алармира за състоянието на яз. Жребчево

Министър Димитров отново алармира за състоянието на яз. Жребчево

"Състоянието на язовир "Жребчево" е притеснително, защото...

на 17.09.2020

Висшият консултативен съвет по водите обсъди състоянието на комплексните и значими язовири и осигуряването на вода в условията на дълготрайно засушаване. Беше дискутирано предприемането на мерки за включване на допълнителни водоизточници за обезпечаване с вода за питейно-битово водоснабдяване на населението, на земеделието и енергетиката през следващата 2021 г. Министър Димитров заяви пред участниците, че годината е била трудна, наложило се е да се ограничава потреблението от някои язовири, особено за тези, които трета поредна година са засегнати от сушата. „Успяхме тази година да задоволим всички ползватели, макар и с намалени количества – питейно-битовото водоснабдяване, земеделието и енергетиката. В крайна сметка състоянието на язовирите е добро, но отсега трябва да се мисли за догодина къде има резерви и къде ще трябва да се редуцират количествата“, отбеляза той.

На заседанието беше представено състоянието на комплексните и значими язовири, наблюдавани от МОСВ и предприетите действия за язовирите, които са с критично ниски нива – „Копринка“, „Жребчево“, „Камчия“, „Тича“, „Ястребино“ и „Асеновец“. При необходимост ще бъде редуцирано водовземането за други цели, с цел приоритетно осигуряване за питейно-битови нужди. Министър Димитров увери, че през следващата година в язовирите „Тича“, „Ястребино“ и „Асеновец“, след предприетите тази година мерки, ще има вода за питейно-битово водоснабдяване.

Критично остава състоянието и на язовир „Камчия“, чийто полезен обем към момента е около 46 млн. куб. м, като нивото не е било толкова ниско от 15 години. „От февруари започнахме ограничения за ВиК операторите на Варна и Бургас, но при сегашното състояние, ако няма достатъчно валежи, до месец май язовирът ще стигне мъртвия си обем“, посочи министърът. Според него докато Варна има възможност за снабдяване от сондажи и от язовир „Цонево“, то за Бургас решението е да се осигури резервно питейно-битово водоснабдяване на Южното Черноморие от язовирите „Ахелой“ и „Порой“. За намиране на решение през следващата седмица ще бъдат изпратени писма до управителите на ВиК в Бургас и Варна, до областните управители и кметовете и ще бъдат редуцирани подаваните количества.

ВКСВ взе следните решения:

В заседанието, освен представители на държавните институции, участваха представители на НЕК ЕАД, Предприятие „Язовири и каскади“, „Напоителни системи“ ЕАД, Съюз на ВиК операторите в Република България. Министърът благодари за съдействието на ВиК операторите, „Напоителни системи“ и „Язовири и каскади“ и призова да се запази добрата координация и постоянната връзка с тях.

 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 32469
архив

                  Една жена затваря слушалката на телефона в дома си, мъжът й възкликва: – Не мога да повярвам, ти свърши разговора само за 50 мин. – Какво си се развикал, бе, беше грешка – отговорила жената.             

няма нови новини
Днес: 205
hot
най-четени новини в момента
сега
3465
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравният министър Костадин Ангелов разисква с депутатите работата на правителството в епидемичната обстановка заради коронавируса (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог съветва: Дайте си време за почивка и се отпуснете
x