Вход
София
Времето в София 13 o C

Министър Димитров с аларма пред ПИК TV: Бургас има вода за 6 месеца! Не разбирам как хора от ВМРО се съюзяват с БСП и викат „Мутрите вън“ - експертен кабинет не може да се справи с толкова работа (ВИДЕО)

Министър Димитров с аларма пред ПИК TV: Бургас има вода за 6 месеца! Не разбирам как хора от ВМРО се съюзяват с БСП и викат „Мутрите вън“ - експертен кабинет не може да се справи с толкова работа (ВИДЕО)

на 24.09.2020
71154
0
Министър Димитров с аларма пред ПИК TV: Бургас има вода за 6 месеца! Не разбирам как хора от ВМРО се съюзяват с БСП и викат „Мутрите вън“ - експертен кабинет не може да се справи с толкова работа (ВИДЕО)
24.09.2020
0
71154

„Проблемът с безводието е в Източна България. От 52 язовира има около 3-4 от тях, в които водата намалява. Всички останали са пълни. В национален план от язовирите, които са за питейно битово напояване, 66 процента са пълни, което за този месец от годината е изключително добре“, заяви пред ПИК TV министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

За енергетиката пък язовирите са пълни на 70 процента, тъй като те едва сега ще започнат да се ползват. Министърът бе категоричен, че в национален план картината е много добра, което от години не се е случвало на фона на тази суша.

Все пак има проблеми язовири и ако миналата година вниманието е било към яз. „Студена“ и град Бобовдол, сега и двата са пълни и време да бъде захранено Черноморието. По този повод Димитров отправи сериозна аларма.

„Водата в язовир Камчия, Тича и Ястребино е малко, а тя е така от години наред. Малко след като станах министър, научих, че поради сушата има проблем и наложих ограничения“, заяви Ревизоро, като разясни подробно на картата каква е ситуацията.

По думите му Варна практически не би могла да изпадне във водна криза, но разликата е в цената, защото сега е почти безплатна водата от яз. „Камчия“. Ако взимат от друг водоизточник, то цената ще е друга. По-сериозно, и то драстично според него, е положението в Бургас, където е възможно буквално  да настане бедствие.

„Май месец ни възложиха да търсим други водоизточници. Ограничихме потреблението и на двата града.

В яз. Девня и яз. Цонево има вода, но в Бургас няма.

В момента има 47 милиона кубика вода. Ако продължава да се ползва, колкото сега, означава, че водата ще стигне за около 6 до 7 месеца. Когато това количество вода свърши, ще трябва да вадим тинята и да я пречистваме“, заяви още министърът.

На въпрос какво се случи с проекта, която беше обещал и премиерът Бойко Борисов при посещението си в Китен, Ревизоро заяви, че това е въпрос към друго министерство, а не към неговото и той няма правомощия.

ОТ ДНЕС: Ревизоро забрани джипките до Седемте рилски езера

ОТ ДНЕС: Ревизоро забрани джипките до Седемте рилски езера

От днес вече е забранено качването на джипове, превозващи...

на 13.08.2020

Той уточни, че яз. Порой би могъл да се ползва за питейно- битови нужди, както и още един, с пречиствателна станция и тогава реално Бургас няма да има притеснения за липса на вода. На въпрос колко ще струва това, Ревизоро заяви, че няма да е колкото в Перник, като има и още варианти, от които премиерът може да реши кой да се избере.

„Проектът трябваше да стартира лятото, сега обаче ще се налага да правим като в Перник – зимен героизъм. Но той може да се направи бързо, защото става въпрос за 10 километров водопровод, три помпени станции и пречиствателни станции, които са малки модули“, разясни още екоминистърът.

„Нали разбирате, че и в Перник е била такава ситуацията. Има избори, разчитали са, че язовирът ще се напълни, ще има икономии, но всички знаем какво се случи“, заяви още Ревизоро и допълни, че същата участ е имал и язовир Бобовдол, но при среща с главния прокурор Иван Гешев и областния управител е решено да не се дава вода на ТЕЦ-а, за да може язовирът да се напълни.

За мръсният въздух в Русе и протестите, които бяха организирани с искането на неговата оставка, в които участваха представители на БСП, но и на ВМРО, които са коалиционни партньори, Ревизоро заяви, че преди избори темата с въздуха често се използва.

ПЪРВО В ПИК: Ревизоро установи незаконни отклонения от Владайски канал (СНИМКИ)

ПЪРВО В ПИК: Ревизоро установи незаконни отклонения от Владайски канал (СНИМКИ)

Днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров...

на 09.09.2020

„Конкретно за Русе бях обвинен в неща, които не съм казал. Ясно заявих, че кметът и председателят на общинския съвет знаят какъв точно е проблемът и че го има. Въпросът беше, че в момента имат две станции, които са на министерството, по проект ще получат още две подарък. На този етап Русе ще имат три станции, една от които е мобилна. Няма град в България, който да има четири станции, като изключвам София. Те поискаха още една и аз заявих, че ако искат още, трябва да си я купят. Все пак имат над 140 милиона бюджет. Те заявиха, че искат подарък още една станция, но аз не мога да взема от друг град, за да имат в Русе четири“, категоричен бе Ревизоро.

„Там се получи една много странна коалиция между управляващи и опозиция, като решиха, че аз съм виновен. Можеха да попитат шефа на РИОСВ, заместник-министъра, но решиха да ме нападат мен. В мое изявление не съм обидил Русе. Казах единствено, че са си правили предизборната кампания с този проблем и моят грях беше, че попитах председателя на общинския съвет и кмета - след като толкова обичат града и искат да решат проблема, защо не отделят средства и да закупят станцията.

Това, което се получава, е писане по медиите, обвинения в неща, които не съм казал, а истината е, че ние за Русе даваме две станции. Но това никой няма да го разбере, защото те си пишат есемеси, правят си стачки и на мен лично ми е обидно, когато хора, които са от партия, която познаваш, стачкуват и викат „Мутрите вън“. А „мутрите“ сме аз и Краси Каракачанов. Някак не ми се връзват някакви хора да идват да мятат яйца срещу нас“, уточни още Ревизоро.

Той разкри и за хора, чиито проекти се движат от министерството, които до обяд са искат авансово пари, а след обяд излизат и мятат яйца.

„Неприятно ми е да виждам кметове, които организират рейсове с хора, за да протестират в София, а на другия ден идват и искат от правителството пречиствателна станция и още, и още. Когато им кажа, че има ред, ми се отговаря, че вчера са изпратили два автобуса с протестиращи, а утре са готови да изпратят четири“, разкри още министърът за жестоките шантажи от някои кметове, като не пожела да ги назове.

За другия проблем с тоновете открити пестициди екоминистърът заяви, че повече от 30 години са местени от склад в склад. Държани са в скъсани чували и бидони в стари сгради, където не са били съхранявани и е имало опасност от екологична бомба. Вместо да бъдат изнесени в чужбина, са били преопаковани и вместо да бъде решен проблема то сега ще бъде двойно, защото са сложени в тежки контейнери, като тонажа им също ще струва пари. И това е направено преди 15 години, именно при управлението на социалистите.

На въпрос на ПИК какво би се случило, ако има сега служебен кабинет и или експертен, както заяви преди ден Каракачанов, Ревизоро бе категоричен, че на него са му трябвали поне 8 месеца да навлезе в материята, има проекти, които са жизнено важни и, ако това се случи, то всичко ще спре за месеци.

„Ако има един временен кабинет, това, което аз съм постигнал за тези месеци, няма как да го подаря на следващия човек, на него ще му трябва време. Ако май месец дойде новият министър, всичко ще е свършено и на него реално ще му остане да съблюдава дали всичко се изпълнява. Ние самите се притесняваме да правим баланса сега, защото не знаем какво ни очаква“, заяви министърът и допълни, че по отношение на водите служебен министър не би се справил.

„Цялата предизборна кампания в момента се прави през МОСВ. Още в първите дни свикнах, въпреки че ми е обидно“.

Министърът припомни и една друга болна тема - за проблемите в Шумен с водоснабдяването.

„Депутатите от опозицията от сутрин до вечер питат какво става с Шумен. Аз ги питах, кой от 80-та година до по-миналата ръководеше ВиК сектора и дали не бяха именно те? Няма отговор! Кой закри 40 сондажа в Шумен и в момента те не работят? Няма отговор. МОСВ е осигурило 120 милиона за нов водопровод и пречиствателна станция и един не е казал благодаря! Опозицията, която е съсипала ВиК сектора там в момента мен питат защо се пукат тръбите и защо е празен язовира“, завърши министър Димитров и уточни, че когато се хвърлят обвинения, трябва да се знае истината откъде идват проблемите. 

Цялото интервю вижте по ПИК TV: 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34841
архив

Работодателят:
- Младежо, смятате ли, че можете да се справите с разнообразна
работа?
Кандидатът:
- Би трябвало - за последните три месеца смених осем различни
работи!

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог предупреждава: В никакъв случай не се женете този четвъртък - работата ще завърши с развод
x