Министър Илков с уверение за сериозната подкрепа, която България получава за пълноправно членство в Шенген

Политика

Министър Илков с уверение за сериозната подкрепа, която България получава за пълноправно членство в Шенген

13892
преди 5 часа
Министър Илков с уверение за сериозната подкрепа, която България получава за пълноправно членство в Шенген
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Получихме изключително сериозна подкрепа за пълноправното ни членство в Шенген, заяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.

препоръчано

Той в Люксембург, където участва в заседание на Съвета на ЕС, предава БТА. 

Според него подкрепа за нашата страна и Румъния се дължи на всичко постигнато и отчетено на днешното заседание. Надяваме се съвсем скоро да имаме добро дългоочаквано решение, няма да се обвързвам със срокове, добави той.

По неговите думи на днешното заседание е била дадена висока оценка за съвместните дейности между България и Румъния, и за доброто двустранно сътрудничество. Илков съобщи, че е разговарял с австрийския си колега, но засега няма категорична позиция от Виена. Не мога да кажа каква ще бъде тя в следващите дни, добави министърът.

Няма изискване към нас, което да не сме изпълнили, уточни Илков. Изпълнили сме повече от това, което се изисква от нас като повишаване на капацитета на "Гранична полиция" с цялото техническо оборудване, с всички мерки по противодействие на организираните престъпни групи за незаконен трафик, с добро взаимодействие с Румъния, Австрия и други европейски държави, със стратегическото сътрудничество с Турция, което е много важен елемент от нашата дейност. Турция е много важен наш партньор, отбеляза Илков.

Той добави, че предстои купуването на допълнително технологично оборудване, което ще бъде поставено по българо-турската граница.

Попитан дали може да се очаква решение за отпадането на проверките по сухопътните български и румънски шенгенски граници на заседанието на вътрешните министри през декември, министърът заяви, че силно се надява на това.

По неговите думи засега няма промяна в позицията на правителството на Нидерландия, което през декември миналата година подкрепи пълното отпадане на шенгенските проверки за България и Румъния. Тогава единствено Австрия бе против и в това отношение няма промяна, както уточни тази седмица унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна председателства до края на годината Съвета на ЕС.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 10 октомври - непредвидени разходи вгорчават деня на Телците, Лъвовете да се пазят от досадни грешки САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 10 октомври - непредвидени разходи вгорчават деня на Телците, Лъвовете да се пазят от досадни грешки
ПИК TV x
НА ВНИМАНИЕТО НА ПРОМЯНАТА! Хората на Слави с нов хит: Като Кирцата съм проста, от години свикнала съм да подписвам само него... (УНИКАЛНО ВИДЕО) НА ВНИМАНИЕТО НА "ПРОМЯНАТА"! Хората на Слави с нов хит: Като Кирцата съм проста, от години свикнала съм да подписвам само него... (УНИКАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 123
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК