Министър Каракачанов: Българският офицер днес трябва да знае кой е българският национален идеал: създаването на една силна, стабилна и просперираща държава

Политика

Министър Каракачанов: Българският офицер днес трябва да знае кой е българският национален идеал: създаването на една силна, стабилна и просперираща държава

10160
на 28.11.2019
Министър Каракачанов: Българският офицер днес трябва да знае кой е българският национален идеал: създаването на една силна, стабилна и просперираща държава
Автор:   ПИК

"В годините след Освобождението на България военното училище подготвяше кадри, които от първия ден, в който обличаха юнкерската униформа, знаеха кой е българският национален идеал, а именно освобождението на останалите под турско робство Македония и Тракия и тяхното обединение с България. Българският офицер днес също трябва да знае кой е българският национален идеал: създаването на една силна, стабилна и просперираща българска държава, която да бъде уважаван фактор не само в регионален, а и в общоевропейски мащаб".

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в словото си пред курсанти и преподаватели на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново днес. То бе по повод заключителното за тази година събитие от кампанията „Бъди войник“.

Министър Красимир Каракачанов прие строя на почетния караул и ще поднесе венец пред паметника на Васил Левски. Тържествата продължиха в Дома на културата на университета, където министърът на отбраната ще връчи награди на отличили се по време на обучението курсанти.

Ето цялото слово на вицепремиера:

Уважаеми господа генерали, офицери, сержанти,

Уважаеми курсанти,

Уважаеми госпожи и господа,

 Един наистина хубав български празник е датата, с която се отбелязва създаването на българското военно училище. Не случайно преди да бъдат изградени повечето от другите държавни институции в току-що възстановеното след 500-годишно турско робство Българско Княжество е създадено Военното училище. Тогавашните създатели на съвременна България много ясно са преценили, че новоосвободената българска държава и нейният народ нямат бъдеще без храбра и добре обучена войска. Войска, която трябва да бъде водена от офицери, получили достойно образование. Дълго време, десетилетия наред, Военното училище дава кадри на армията, която записва едни от най-великите страници в българската история. Малко са държавите в Европа, които имат такава славна история, написана с бойния щит на своите войници. За разлика от много други държави българският офицер се е  подготвял и се е доказвал като добър, като велик, защитавайки своите земи и своята държава. Ние никога не сме ламтели за чуждото, ние никога не сме имали претенции към други, никога не сме търсили да създаваме колонии в други континенти, да експлоатираме и грабим други народи. Така е възпитаван българският войник и затова, знаейки, че защитава своя дом и семейство, своята страна и своята нация, той написа тези велики страници в нашата история.

През последните няколко десетилетия увлечени по различни утопии, много хора, много политици, смятаха, че в модерния 21-ви век армията вече ще бъде някаква отживелица, от която няма да има нужда. След разпадането на Варшавския договор, след обявяването на вечния мир, много хора повярваха в утопията, че светът ще стане добро,  прекрасно  място за живеене, в което воинската професия и военната служба ще бъдат отживелица. Точно заради това нихилистично, бих го нарекъл антибългарско  мислене на някои български политици бяха направени всички безобразия по отношение на Българската армия. Унищожаването на десетки бойни самолети, за които ни завиждаха, на хиляди бронирани машини, за които народът беше дал своите пари, съкращаването на армията и пренебрежението към офицерския корпус, дадоха своето отражение през следващите години.  Само че тези, които мислеха така, нямаха никакво понятие от история и от това що е то национален интерес.

Аз мога да кажа ясно и категорично - докато има българска държава, докато в нея има българска нация, ще има национални интереси. В своята история България е имала съюзници и от изток и от запад. Но мъдрите български държавници, които са описани и в учебниците по история, са отчитали преди всичко интересите на своя народ и на нашата държава. А тези интереси в дългата 1400-годишна история на българския народ тук на Балканите, са защитавани с кръвта на Българската армия, на българския войник, българския сержант и неговите командири.

Това е мисията на Военното училище. Аз не мога да свикна да го наричам университет. Университет може да наричаш някакви специалности, филологии… Военното училище те учи да бъдеш добър българин, да бъдеш добър воин, добър командир.

Уважаеми дами и господа,

Ако в годините след Освобождението на България Военното училище подготвяше кадри, които от първия ден, в който обличаха юнкерската униформа, знаеха кой е българският национален идеал, а именно освобождението на останалите под турско робство Македония и Тракия и тяхното обединение с България, то днес българският офицер също трябва да знае кой е българският национален идеал: създаването на една силна, стабилна и просперираща българска държава, която да бъде уважаван фактор не само в регионален, а и в общоевропейски мащаб. Изграждането на Въоръжени сили, които могат да изпълнят своите задължения не само защото така е записано в Конституцията, могат да изпълнят своите задължения по защита на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на България, защото така повелява сърцето им и това би осигурило спокойното бъдеще на нашите бъдещи български поколения.

Аз искам преди всичко да благодаря на курсантите затова, че са избрали тази тежка професия. В едно време, в което макар че облаците се раздигат и обществото все повече разбира, че имаме нужда от армия и то добре обучена, добре въоръжена и добре заплатена, аз ви благодаря затова, че избрахте тази професия, в която все още е трудно да бъдеш български офицер. Трудно е поради лишенията, поради неразбирането все още от някои части на обществото. Трудно е, защото след 30 години нищоправене и рязане на бюджети и техника е трудно да си изпълняваш задълженията по Конституция. Искам да благодаря и на вашите преподаватели, от които основно зависи как ще ви възпитат - вас, бъдещите български поколения. Защото тези 5 години във военното училище са най-важните. Както бъдете възпитани тук, такива командири ще бъдете и утре, и от това зависи дали вашите подчинени ще ви уважават и следват, или не.

Затова, честитейки ви празника, искам да разсея съмненията, ако някой има такива, за направения избор за обучение във военното училище. Докато ви има вас и докато има такива след вас сред бъдещите поколения, ще я има и България. А на никой от нас, присъстващите в тази зала, не му е безразлично дали България ще я има, дали България ще бъде свободна, суверенна и горда държава.

На добър час и хубав празник! Да живее България!  

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
ПИК TV! Кирил Петков си държи на избори 2 в 1 - отряза Борисов за регулаторите (ВИДЕО) ПИК TV! Кирил Петков си държи на избори 2 в 1 - отряза Борисов за регулаторите (ВИДЕО)
ново
Днес: 64
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК