Министър Кралев с много важно изказване за спорта в България: През последните 30 години правителствата на Бойко Борисов са единствените, които...

ХИТ СПОРТ

Министър Кралев с много важно изказване за спорта в България: През последните 30 години правителствата на Бойко Борисов са единствените, които...

18817
на 30.11.2020
Министър Кралев с много важно изказване за спорта в България: През последните 30 години правителствата на Бойко Борисов са единствените, които...
Автор:   ПИК

Министърът на младежта и спорта на България Красен Кралев говори пред "Труд", относно редица теми.

Ето и част от най-любопитните фрази, които споделя Кралев:

"В условията на пандемия, пред която е изправен целият свят, сме длъжни да вземем адекватни мерки срещу разпространението на вируса.

Първоначалното предложение на здравните власти беше да бъдат забранени всички спортни мероприятия. Разбира се ние реагирахме веднага и не допуснахме това да се случи, защото смятаме, че щеше да бъде допусната огромна грешка. Нова почивка от три седмици за елитните ни атлети, при положение, че имаше такава през пролетта, щеше да се отрази пагубно".

"Ясно е, че има недоволни (от част от настоящите мерки срещу коронавируса, касаещи спорта), но нищо фатално няма да се случи, ако децата, които спортуват активно, побягат малко в парка и наблегнат на физическата си подготовка в следващите седмици".

"...спортът беше един от най-тежко засегнатите сектори. Приходите им спаднаха. Ето защо отпуснахме допълнително близо 2 млн. лв., които бяха разпределени към клубовете тази година".

"Дори от Световната здравна организация обявиха, че всички възрастни имат нужда от най-малко 150 минути физическа активност на седмица, защото това е особено важно за физическото и психическото здраве в ерата на COVID-19".

"2020 година е особена и много по-различна от всяка друга. Бих отличил куража, който демонстрираха всички наши спортисти в тези тежки времена. Те бяха пример за мнозина. Въпреки тежката ситуация страната ни беше домакин на няколко големи спортни събития - тенис турнира Sofia Open, европейското първенство по пистово колоездене, лекоатлетическите маратони в София, Варна и Стара Загора, а преди пандемията приехме световната купа по ски алпийски дисциплини...".

"Не спряхме и с подобренията в спортната инфраструктура. На първо място ще отбележа отпуснатите от правителството 25 млн. лв. за изграждането на физкултурни салони в училища, които не разполагат с подобни съоръжения. Това решение на Министерски съвет беше ключово, защото в България подобна програма не е реализирана от десетки години.

препоръчано

През тази година ММС продължи да инвестира средства в реконструкцията на спортни съоръжения. От 2015 г. до момента са отпуснати над 17 млн. лв. за 64 обекта в много български общини. До края на тази година предвиждаме да се реализират обществени поръчки за още 20 спортни обекта на стойност приблизително 7 млн. лв. За същия период близо 30 млн. лева са инвестирани в инфраструктурата на двете държавни търговски дружества, които се занимават с поддръжката и управлението на най-големите спортни съоръжения - Национална спортна база и „Академика“. През изминалите 6 години се инвестираха много средства в спортна инфраструктура в цялата страна.

Големи многофункционални спортни зали бяха изградени в Русе и Пловдив, Шумен, довършваме Арена Бургас, започнахме да строим в Кърджали и Стара Загора. През последните 30 години правителствата на Бойко Борисов са единствените, които са извършвали инвестиции в подобни мащаби".

"В олимпийската година влизаме максимално подготвени и очаквам да се представим добре".

"Българският футбол се намира в състояние, което е еквивалентно на инвестираните в него средства. Финансирането на клубовете е далеч от средните европейски стандарти, а работата в детските и юношеските школи на много места е пренебрегвана".

"От страна на министерството на младежта и спорта е свършено всичко необходимо (за процедурата с отдаването на базите на ЦСКА). Очакваме клубът да представи своята инвестиционната програма и намерения. Предполагам, че съвсем скоро ще ги получим и ще видим действия от страна на клуба. От наша страна няма какво повече да направим в този момент", казва министър Кралев.

Сподели:
Бомба x
Най-опасните дни през февруари, в които трябва да сте много внимателни Най-опасните дни през февруари, в които трябва да сте много внимателни
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доведоха двойния убиец Викторио Александров в съда - магистратите определят присъдата му (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доведоха двойния убиец Викторио Александров в съда - магистратите определят присъдата му (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 39
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това