Министър на Радев навря Кокорчо между туите му на "Чаталджа" след оправданията за продънения бюджет

Акценти

Министър на Радев навря Кокорчо между туите му на "Чаталджа" след оправданията за продънения бюджет

78717
на 25.04.2023
Министър на Радев навря Кокорчо между туите му на Чаталджа след оправданията за продънения бюджет

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Вицепремиерът Атанас Пеканов коментира задочно критиката от страна на бившия финансов министър Асен Василев за проектобюджета на служебния кабинет. 

препоръчано

В петък правителството на Гълъб Донев обяви, че ще внесе в парламента закона за държавния бюджет за 2023 година с дефицит с от 6,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), което е почти 12 млрд. лева.

Часове по-късно съпредседателят на "Продължаваме промяната" се включи с фейсбук-видео от палата си на столичната улица "Чаталджа", в което най-напред натърти, че е зарязал домашната си работа по туите в градината си, за да посочи две грешки на служебния кабинет.

"Поправянето на само 2 грешки в бюджета, сваля дефицита на 3,6% без да се се орязва с нито един лев предвидените средства за пенсии и заплати и без да се вдигат с нито един лев данъците. Първата грешка е, че по Плана за възстановяване са заложени да се направят всички разходи - 100% от разходите, а да получим 0% от приходите. Това е грешка от 2 милиарда и 881 лева.", отсече Василев.

Според него, ако се заложат и 100% от приходите по Плана и се вземе 100% от печалбата на държавните дружества, дефицитът се свива до 3.6%.

Теорията му обаче бе опровергана от министър Пеканов. "Теоретично България би могла да направи 100% от разходите, изисквани по Плана за възстановяване, но да получи 0% от приходите. Да, това е възможно е да се случи. Така функционира механизмът - правим разходите, защото правим нещо, което трябва да се построи до 2026 г., или да се закупи, или да се направи програма за инвестиции за малките и средни предприятия - има разходи, които си вървят. В същото време обаче парите ги получаваш, само ако си си свършил работата - а работата включва реформи, закони и т.н.", обясни Пеканов в Министерски съвет.

Според правилата на Европейската комисия парите по Плана ще се отпускат само срещу представени резултати и направени проверки от Брюксел. Ако проектите не са изпълнени и реформите не са осъществени, Комисията може и да не преведе парите, а проектите да останат за сметка на изпълнителя

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 55
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК