Министър Сачева: Докато други разиграват театрални сцени, ние вършим работа! Дават се 100 млн за дистанционна работа

Политика

Министър Сачева: Докато други разиграват театрални сцени, ние вършим работа! Дават се 100 млн за дистанционна работа

21048
на 30.07.2020
Министър Сачева: Докато други разиграват театрални сцени, ние вършим работа! Дават се 100 млн за дистанционна работа
Автор:   ПИК

„Докато други хора разиграват театрални сцени, ние вършим работа. Работим с хора, с граждани, които имат реални проблеми. Нашият фокус е да намерим решение именно на техните проблеми – да получат заплати, храна, да имат работа, да имат перспективи“. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

препоръчано

Тя бе извикана от депутатите по предложение на ГЕРБ задно с новия икономически министър Лъчезар Борисов и здравния министър проф. Костадин Ангелов във връзка с мерките за преодоляване на коронакризата.

„Това, което обявихме вече, достатъчно ясно показва холистичния подход на Министерството на труда и социалната политика. Ние не отделяме един приоритет за сметка на друг. Мислим както за хората с увреждания, така и за тези, които са самотно живеещи, за бездомните, за безработните. Мислим и за тези, които трябва да запазят заетостта си“, увери Сачева.

От парламентарната трибуна тя припомни, че новите социално-икономически мерки на правителството са в общ размер на 1,162 млрд. лева и са с източник националния бюджет. С тях от 1 август ще се увеличат с 30% и средствата за заплати на служителите в министерството, натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последиците от нея.

От началото на следващия месец ще се завишават и стандартите за финансиране на делегираните от държавата социални услуги, като домове за възрастни хора, за хора с увреждания, за резидентни услуги, дневни центрове за деца, за настаняване от семеен тип и други. Общият размер е 15 млн. лева, а увеличението ще може да се изразходва за заплатите на социалните работници, рехабилитатори, логопеди, възпитатели и други. Възнагражденията им ще бъдат повишени с около 20%.

Тя припомни, че всички над 2 млн. пенсионери ще получат по 50 лева добавка към пенсиите си за месеците август, септември и октомври и каза, че правителството вече е отпуснало 106 млн. по бюджета на НОИ за тази цел, а пък първото плащане на тези пари щяло да се случи между 7 и 20 август.

"Инвалидните пенсии на близо 5 хил. пенсионери с изтекло ТЕЛК-решение по време на извънредното положение и епидемична обстановка са вече изплатени в пълен размер", увери социалният министър.

С европари за следващия програмен период – 2021- 2027 година, ще се направи фонд със 100 млн. лева, с който да се финансира подкрепа на дистанционната работа, каза още Сачева пред депутатите.

Средствата ще са както за безопасни условия на труд, така и за подкрепа на труда от дистанция и свързаната с това киберсигурност за бизнеса. Ще са включени и мерки като плащане на интернет от държавата и помощ за гъвкава организация на работното време. „Не е панацея дистанционната работа, но трябва да се помогне на работодателите", коментира министърът.

"Отделно по Оперативна програма „Човешки ресурси" се отпускат 14 млн. лева за развитие на дигиталните умения на работещите", допълни Сачева и даде пример, че това става и с осигуряване на възможност за напълно електронна комуникация с агенцията за социално подпомагане и агенцията по заетостта.

"За да не отпадат деца от училище заради дистанционното обучение се взети мерки както за осигуряване на компютри и таблети, така и беше въведена нова помощ – за деца в 8 клас. Тя е 250 лева и се отпуска на два пъти – в началото на всеки учебен срок", припомни Сачева.

За 4 дни 300 семейства вече са подали молби, отчете министърът. За традиционната помощ в първи клас досега са кандидатствали 7500 семейства. Общо и двата вида помощи са предвидени за по 44 000 деца.

Сподели:
Бомба x
ИЗСЛЕДВАНЕ: Сексът с космати жени е неповторим ИЗСЛЕДВАНЕ: Сексът с космати жени е неповторим
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това