Министър Танева: За 5 дни направихме 1500 проверки за спазване на мерките в заведенията

ЧАС ПИК

Министър Танева: За 5 дни направихме 1500 проверки за спазване на мерките в заведенията

3265
на 06.03.2021
Министър Танева: За 5 дни направихме 1500 проверки за спазване на мерките в заведенията
Автор:   ПИК

За тези пет дни от отварянето на заведенията Българската агенция по безопасност на храните – до 5 март включително, е извършила над 1500 проверки на заведения за хранене. Агенцията не е спирала контрола и по времето, което те не работеха, а някои от тях предлагаха храна за вкъщи. За последните дни са издадени 28 предписания. А от 1 март до момента нашата система е получила едва шест сигнала. Това заяви пред Нова телевизия министърът на земеделието и храните  Десислава Танева.

препоръчано

По думите й противоепидемичните мерки се спазват от заведенията. Има леки нарушения като липса на дезинфектанти и график за дезинфекцията на помещенията, както и табели за измиване на плодовете и зеленчуците. „Хората са положили усилия, за да спазват мерките, дадени в разписанията на здравните мерки”, подчерта министърът.

"Смея да твърдя, че през последните две години ние с БАБХ сме имали най-засилен контрол по границите ни. Само за месеците януари и февруари сме спрели над 950 тона храни. Например - мандарини със завишени стойности на пестицид. Само за миналата година сме конфискували над 2000 тона храни от животински и неживотински произход", отбеляза още Десислава Танева. 

Запитана дали ще поскъпне хлябът, тя отговори: "За миналата година страната беше разделена на две. Източната беше засегната от сушата, западната се радваше на добри добиви. Ние имаме над 1,9 млн. тона запаси пшеница. Ние сме голям нетен износител и повече от половината от произведеното у нас изнасяме. Свидетели сме тази маркетингова година на едни от най-високите цени на зърнените храни. За радост на потребителите въпреки поскъпването на зърнените суровини цените на продуктите, включително и на хляба, най-вероятно ще се запазят същите", заяви министърът.

За сектор "Пчеларство" тя отбеляза, че няма нулева година: "Нека изчакаме статистическите данни, които ще дадат пълна картина за сектора. Миналата година този сектор беше с рекордно подпомагане и ресурс. Данните и за 2019, и за 2020 показват запазване добрите нива на експорт на сектора. Трудностите, с които се сблъска секторът, са обичайните".                              

Сподели:
Бомба x
ВЯРА: Тези трима апостоли проповядвали неуморно християнството и загинали като мъченици ВЯРА: Тези трима апостоли проповядвали неуморно християнството и загинали като мъченици
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите в 45-ото Народно събрание положиха клетва (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите в 45-ото Народно събрание положиха клетва (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 77
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това