Министър Танева: Няма място за паника! Имаме основна българска храна за оцеляване
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
По-голямото ми притеснение в петък беше за хорската паника, отколкото дали ще има хранителни продукти. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.
"Няма място за паника, има достатъчно пшеница и други хранителни продукти", каза още Танева.
"Всички коли, които зареждат хранителни продукти, се дезинфекцират. Хранителните вериги също са под натиск, защото клиентите трябва да са на разстояние, а всичко да е дезинфекцирано", разкри министърът на земеделието.
"Кому е нужно да се редим на опашки, това е потенциално опасно. Хранителната осигуреност е гарантирана. Основна българска храна за оцеляване има", припомни Танева.
"Всичко може да бъде доставено и то за дълъг период от време, за да можем да се изхраним само от национални ресурси. Цялото движение на стоки се извършва нормално", коментира Десислава Танева.
По отношение на ситуацията в Банско тя посочи: "Всяко зареждане с хляб и основни храни ще бъде пускано в града след основна дезинфекция. От ОДБХ сме подкрепили Банско с уреди за дезинфекция. Храната на гражданите е гарантирана, но трябва да спазваме правилата за социална изолация. Всяка опашка и всичко, което не е първично необходимо, носи риск, включително в магазина. Това е потенциален риск за зараза и е безотговорно. Трябва да си стоим вкъщи."
Димитър Зоров, член на новосформирания Щаб за храни и напитки разкри, че може да останем без храна, само ако магазините не поръчат продукти.
"България и хранителните браншове са готови да подсигурят продукти", каза още той.
"Животновъдството е свързано с националната криза. Не трябва да разчитаме на вноса, а да поддържаме нашето животновъдството, за да изхраним населението", коментира Зоров.
"Няма място за паника, стига да са живи и здрави нашите жители. В момент на една такава епидемия трябва голяма дисциплина и самосъзнание. Не е нормално хората да се разхождат с колички", коментира той гледката.
"И преди имаше дезинфекция и хигиенно ниво при производството на храни. Сега различното е, че се мери температурата на влизане в предприятията", завърши Димитър Зоров.