Вход
София
Времето в София 7 o C

Министър Теменужка Петкова с последни данни за АЕЦ "Белене": Стриктно спазваме решението на българския парламент

Министър Теменужка Петкова с последни данни за АЕЦ "Белене": Стриктно спазваме решението на българския парламент

на 18.09.2020
19738
0
Министър Теменужка Петкова с последни данни за АЕЦ "Белене": Стриктно спазваме решението на българския парламент
Автор: ПИК
18.09.2020
0
19738

По отношение на АЕЦ "Белене" ние стриктно спазваме решението на българския парламент. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от БСП Васил Антонов за проекта "Белене".

"На първо чясто пез месец юни 2018 г бяха взети две решения, едно от страна на НС, впоследствие беше взето решение на МС, свързано с възобновяване на действията по търсене на възможност за изграждане на проекта "Белене", припомни още министър Петкова.

По думите й в изпълнение на решение на Народното събрание, тя е предприела необходимите действия, както и колегите й от БЕХ и НЕК.

"Разработена е процедура за избор на стратегически инвеститор, тази процедура е докладвана, одобрена от Министерски съвет, народните представители са запознати с нея. Към настоящия момент се намираме на етап 5 от процедурата, а именно разработване на информационен меморандум и връчен на участниците, които са включени в кратката листа. Това са няколко компании", каза още Петкова.

"Първо беше подписано споразумение за конфиденциалност, предоставен им е съответно информационния меморандум, и предстои да им бъде осигурен достъп до информационната зала на проекта, която е ситуирана в НЕК. Достъпът до тази зала е трудно да бъде осъществен, имайки предвид световната пандемия на COVID-19 и наложените ограничения в пътуванията", каза още Петкова.

"Що се отнася до конкретния въпрос, свързан с документацията, по отношение на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) - именно в изпълнение на решението на Народното събрание НЕК проведе кореспонденция с Агенцията за ядрено регулиране, отправи запитване до АЯР, в резултат на което получи писмен отговор от 6 декември 2018 г. Тук става въпрос именно за процеса по приключване на процедурата по лицензиране на проекта. АЯР счита, че актовете, издадени във връзка с лицензионния процес и влезли в сила, запазват действието си. Титулярат НЕК може да черпи права от тях. Такива са издадените от АЯР и влезли в сила актове заповед за одобряване на избраната площадка и разрешението за проектиране. АЯР счита, че при практическото подновяване на действието относно реализирането на проекта, процесът на лицензиране би следвало да продължи", каза още Теменужка Петкова.

Тя уточни, че АЯР коментира не разрешението за строеж, а за проектиране. "Има огромна разлика. Що се отнася до енергийната стратегия на България, вие също добре знаете, че такъв документ няма как да съдържат конкретика", каза още Петкова.

Според нея в старата също не е посочено къде ще бъде новата ядрена мощност. "Недейте да използвате тази тема и да правите политически внушения. По отношение на АЕЦ "Белене" ние стриктно спазваме решението на българския парламент", подчерта още Теменужка Петкова.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 32466
архив

                  Екзистенциално: – Къде бихте искали да живеете? – Не къде, а с кого! – Е, тогава, с кого? – Зависи къде!             

няма нови новини
Днес: 202
hot
най-четени новини в момента
сега
3290
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравният министър Костадин Ангелов разисква с депутатите работата на правителството в епидемичната обстановка заради коронавируса (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог съветва: Дайте си време за почивка и се отпуснете
x