Минусовите температури стреснаха производителите на череши в Кюстендилско

Региони

Минусовите температури стреснаха производителите на череши в Кюстендилско

3566
на 18.04.2021
Минусовите температури стреснаха производителите на череши в Кюстендилско
Автор:   ПИК

Минусовите температури от последните дни стреснаха черешопроизводителите в Кюстендилско. В четвъртък срещу петък през нощта бяха измерени -3 градуса, което във фазата на цъфтене би довела до провал на реколтата.

препоръчано

“Сутринта като станах имаше слана, тревата беше побеляла. Ако и тази година измръзнат черешите, просто не знаем как ще се справим. Вече сме на ръба, положението е тежко и при нас, тепърва имаме пръскания, които отнемат не малко време и средства“, коментира пред "Монитор" притеснен производител от района на Драговищица.

От Института по земеделие в областния град коментираха, че е важно ниските температури да не продължат и през следващите дни.

“Едно е да е било студено един час, друго пет часа през нощта. Огромен проблем за черешите ще е, ако температурите паднат до –3 градуса след десетина дни, когато ще са в масов цъфтеж. Това би довело до унищожаване на плода”, коментира и Димитър Сотиров, който е зам.-директор на Института по земеделие-Кюстендил.

По неговите думи, една част от кайсиите, прасковите и джанките вече са измръзнали заради студа и падналия сняг в края на март в региона.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Денят е изпълнен с противоречия за Раците, безпричинна заядливост причинява проблеми на Водолеите САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Денят е изпълнен с противоречия за Раците, безпричинна заядливост причинява проблеми на Водолеите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Румен Радев: В огромен дълг сме към нашите предци и в решенията, и в нашето служение на България (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Румен Радев: В огромен дълг сме към нашите предци и в решенията, и в нашето служение на България (ВИДЕО)
ново
Днес: 72
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това