Мистериозната Девета планета може да бъде открита чрез нейните спътници

Азия

Мистериозната Девета планета може да бъде открита чрез нейните спътници

13763
на 17.02.2023
Мистериозната Девета планета може да бъде открита чрез нейните спътници
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Според някои предположения в периферията на Слънчевата система се крие още една масивна планета, но засега учените не успяват да я открият. Нови изчисления показват, че присъствието на тайнствената планета може да бъде издадено от нейните спътници.

препоръчано

Има хипотези, че Слънчевата система не се ограничава до осемте известни планети, а далеч в нейната периферия се крие все още неизвестна девета планета. Да припомним, че за девета планета до 2006 година се смяташе Плутон, но тогава Международният астрономически съюз реши, че той не отговаря на необходимите характеристики и го причисли към планетите джуджета.

Оттогава учените търсят тайнствен девети свят, за чието присъствие косвено свидетелстват някои аномалии в движението на малки обекти от пояса на Кайпер. Изчисленията показват, че те може да са причинени от привличането на тяло с маса от пет до десет земни маси, което се движи по силно издължена орбита с радиус, 400 – 800 пъти по-голям от орбитата на Земята.

В същото време не е възможно да се намери Деветата планета дори с помощта на най-чувствителните телескопи. Възможно е това да се дължи на голямото разстояние до нея, неудобството на наблюденията и просто факта, че има тъмна повърхност. Според някои предположения това може дори да не е планета, а черна дупка, която е особено трудно забележима поради липсата на излъчване и миниатюрните размери.

Но и в този случай може да се открие начин тя да бъде „видяна“. Такова предложение е направил хонконгският астрофизик Ман Хо Чан. Статията му е приета за публикуване в The Astrophysical Journal и в момента е достъпна от онлайн библиотеката за препринт на arXiv.org. Според изчисленията на Ман Хо Чан съществуването на неуловима планета – дори и да е черна дупка – може да бъде доказано чрез нейните спътници.

Орбитата на неуловимата планета минава между пояса на Кайпер и облака на Оорт, в района на разсеяния диск, където се намират множество малки скалисти и ледени тела. Затова вероятността за улавяне на такива обекти е висока. Според изчисленията на астронома тяло с масата на хипотетичната Девета планета може да улови около 20 спътника с диаметър над 140 километра.

В същото време приливните сили, които възникват при движение в гравитационното поле на планетата, са способни съществено да нагреят тези спътници, правейки ги видими за нашите инструменти. По този начин, дори ако самата хипотетична планета остане неуловима за наблюдение, спътниците ще издадат нейното присъствие.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов с ОЩЕ ОТГОВОРИ на въпроса защо трябва да се гласува: Вече е ясно, че нито Денков, нито Василев и Петков стават за премиери и министри (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов с ОЩЕ ОТГОВОРИ на въпроса защо трябва да се гласува: Вече е ясно, че нито Денков, нито Василев и Петков стават за премиери и министри (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 114
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК