Вход
София
Времето в София 15 o C

Мистиката на Грузия е във всяка хапка

Мистиката на Грузия е във всяка хапка

Традиция е да се яде с пръсти
на 25.10.2012
8193
0
Мистиката на Грузия е във всяка хапка

Грузинската кухня е колкото загадъчна, толкова и позната у нас. Няма човек, който да не се сети веднага за шашлик. Този народ обича и доста вино, разказват самите грузинци. Един любимите им начини за почивка са пикниците с много месо и вино. Там се предпочита овнешкото и свинското месо. Ако се хапва пилешко например, в повечето случаи то се пържи, а не се пече. Другото характерно за кухнята на този народ е, че храната се яде с ръце. Това е и страната, в която се готви предимно с нар и орехи. Подобно и на останалите азиатски народи, хлябът в Грузия се пече в пещ, като се лепи по стените й.

 

 

 

Чахохбили

  

Необходими продукти:

600-800 г пиле

40 г краве масло

300-400 г кромид лук

3 с. л. доматено пюре или 3-4 домата

2 с. л. лимонов сок или винен оцет

1-2 скилидки чесън

магданоз

босилек

кориандър

сол

смлян черен пипер

 

Начин на приготвяне:

 

Нарязваме пилето. Измива ме го и го подсушаваме. Пържим го в сгорещена мазнина докато стане златисто. Добавяме лука, нарязан на филийки. Слагаме капак на тигана. Задушаваме докато лука стане готов. Бланшираме доматите и ги обелваме. Нарязваме ги на едро и ги прибавяме към ястието. Добавяме пресните подправки и счукания чесън. Добавяме оцета или лимоновия сок. Готвим на тих огън около 8 минути. Подправяме със сол и черен пипер.

 

 

Пчеларски чай

 

Необходими продукти:

600 мл силна отвара от чай

200 г пчелен мед

200 мл водка

 

Начин на приготвяне:

Смесваме на едно място чая, меда и водката. Загряваме я докато заври. Наливаме в малки чаши.

 

Хачапури

 

Необходими продукти:

350 г брашно

150 г кисело мляко

125 г масло

10 г бакпулвер

1 яйце

сол, кимион и черен пипер

За плънката:

400 г кашкавал

3 яйца

150 мл прясно мляко

 

Начин на приготвяне:

Замесваме тесто от брашното, киселото мляко, маслото, яйцето и подправките. Оставяме го настрана за 30 минути. Настъргваме кашкавала и смесваме с яйцата и млякото. С тестото се облепва кръгла форма, покривате се и стените. Вътре изсипваме плънката. С тестото от страните на формата се покрива плънката. Печем около 40 минути на 180 градуса.

 

 

Хинкали

Необходими продукти:

 

За тестото:

500 г брашно

1/2 ч. л сол

1 бр. яйце

За плънката:

500 г кайма

3 глави лук

магданоз

копър

сол

черен пипер

200 мл телешки бульон

 

Начин на приготвяне:

 

Разтваряме солта в половин литър вода и я изсипваме в пресятото брашно. Добавяме яйцето и правим твърдо тесто. Оставяме го за 20 минути. Смесваме каймата с настъргания лук и зелените подправки. Добавяме и солта, черните пипер и бульона. Разточваме на тънка кора. С чаша правим кръгчета. В среедата се слага по малко плънка и тестото се завива като вързопче. Вари се в солена вода.

 

 

Пиле Табака  

 

Необходими продукти:

1 малко пиле (750-800 г)

1 с.л. маргарин

сол и черен пипер

За маринатата:

2 с.л. заквасена сметана

3 скилидки чесън

сол и черен пипер

За соса Кемали:

4 зелени домата

3 скилидки чесън

по 2 стръка магданоз и копър

1 ч.л. лимонов сок

лют пипер и сол

 

 

Начин на приготвяне:

Нарязваме пилето на две, по дължина и през гърдите. Начукваме го добре докато се изтъни достатъчно. Овкусява се със сол и черен пипер. Правим марината от чесъна и го добавяме при сметана. Подправяме с малко черен пипер и сол. Намазваме месото от двете страни с малко сметана и се оставя да престои. Печем на предварително загрят оребрен тиган. Притискаме го към дъното с по-малък капак. След 20 минути го обръщаме от другата страна. Доматите за соса се нарязват на едри парчета. Сваряваме ги и ги правим на пюре. Добавяме счукания чесън, копъра, магданоза и лютия пипер. Подправяме с лимоновия сок, посоляваме и разбъркваме.

 

Телешки език в орехов сос

 

Необходими продукти:

1 кг телешки език

2 глави лук

50 г масло

300 г гъби

1 ч.ч. орехови ядки

3 скилидки чесън

250 мл сметана

сол, черен пипер

по 1 с.л. магданоз и кориандър

 

Начин на приготвяне:

Сваряваме езика, обелваме го и го нарязваме на кубчета. В тиган го запържваме заедно с лука. Запържваме и гъбите. Накълцваме ядките и чесъна и добавяме към тях сметаната. Подправяме със сол и пипер. Поливаме езика със соса, слагаме капак. След това поставяме във фурната, но на температура, на която сметаната да не ври.

 

 

 

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за президент на България?
Общо гласували: 15363
архив

Когато Чък Норис обядва, храната сама се нарязва и се слага в устата му.

няма нови новини
Днес: 324
hot
най-четени новини в момента
сега
2627
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПРОЛИВЕН ДЪЖД ОТНОВО ЗАЛЯ СОФИЯ: Бурята удари за трети път днес (ВИДЕО)
x
НЕВЕРОЯТНО: Хората притежават свръхестествени способности
x